Zvěřina má méně kalorií

Jako všechno, tak i maso z lesní zvěře má své klady i zápory. Kladnou stránkou je nízký obsah tuku a málo kalorií v porovnání s masem chovného skotu a prasat. Vysoký zdroj bílkovin a vitamínů řady B, jako i fos...

Ovlivní naši náladu strava?

Jsou potraviny, které uspávají, jiné navozují vzrušení nebo naopak utišují bolest. Mezi některé z nich patří listy koky, zrnka opia, některé houby, alkohol a dokonce i muškátový oříšek. Náladu mohou ovlivnit i ...

Těstoviny – zdravý základ chutných jídel

Původně byly těstoviny zavrhovány jako syté, ale málo výživné. Dnes jsou známé jejich klady spočívající především ve složených sacharidech a těstoviny jsou jednou z hlavních složek zdravého jídelníčku. (Po...

Jaká strava je vhodná při sportování?

Výsledky zvláště vrcholových sportovců jsou závislé nejen na tréningu, ale také na výživě. Sportovci mají stejné nároky na výživu jako kterýkoliv průměrný člověk, ale vzhledem ke zvýšené tělesné námaze potřebuj...

Noni je léčivé superovoce Pacifiku

Domovinou nízkého stálezeleného stromu nebo keře je jihovýchodní Asie. Odtamtud se dřevina rozšířila až do Australie a dále. Na Havaji se stromu začalo říkat noni. (Pokračování textu…)...

Kaki: Pokrm bohů z Valencie

V našich obchodech již není ničím neobvyklým. Oranžové, lesklé ovoce ve tvaru broskve, se celým jménem nazývá Kaki Persimon Bouquet. Jinak se také tomuto ovoci říká „pokrm bohů“, roste na stromech a v Evropě se...

Potraviny, které vám nakopnou mozek

Že i lidský mozek potřebuje výživu, to snad víme všichni. Aby dobře fungoval, musíme mu dodávat potřebné „palivo“. Co ale to je za „palivo“, jež náš mozek nakopne a buňky šedé kůry mozkové se zatetelí blahem? ...
Ovesná kaše

Sladká ovesná kaše

Ovesná kaše je zdravým zdrojem vlákniny a bílkovin, skvěle se hodí jako vydatná snídaně či svačina. Nekupujeme již připravenou instantní rýži s přidanými přísadami, ale připravujeme si vždy vlastní, abychom měl...
Palačinky

Palačinky

Palačinky patří mezi nejpopulárnější sladké pokrmy a jelikož jsou snadné na přípravu, byla by škoda si s nimi čas od času neosladit život. Pro dokonalý výsledek se zaměříme zejména na ingredience v bio kvalitě....
Ovocné saláty

Ovocné saláty

Ovocné saláty přijdou vhod zejména v letních měsících, kdy je ovoce nejvíce. Zapomínat bychom na ně neměli ani v průběhu roku, neboť jsou skvělým zdrojem vitamínů. (Pokračování textu…)...
Mrkvový salát s jablky

Mrkvový salát s jablky

Mrkvový salát neurazí nikoho. Tato zdravá pochoutka je doslova plná vitamínů a hodí se zejména jako osvěžující doplněk po těžkých jídlech. V oblibě ji mají zejména děti, které tak můžete snadno zásobit potřebný...
kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky

Kapustové karbanátky jsou naprosto výbornou náhražkou masových karbanátků a pokud jste je ještě neochutnali, jistě si je hned zamilujete. Recept je nenáročný a jistě ho hravě zvládnete. (Pokračování textu&...
Salát z čínského zelí

Salát z čínského zelí

Na salát z čínského zelí potřebujeme: 3 hlávky čínského zelí Na marinádu: cca 125 ml vody 2-3 lžíce octa 2 kostky cukru špetku soli 2 lžíce olivového oleje Postup: Místo octové zá...
Celerový salát

Zdravý celerový salát

Celer je skvělým pomocníkem v kuchyni a jelikož jelikož je bohatý na mnoho potřebných  živin, uděláme si z něj studený i teplý salát. Celer obsahuje něco vitaminů ze skupiny B a C, z minerálních látek také vápn...
Cibulový salát

Cibulový salát

Cibule je ingrediencí, která se najde snad v každé kuchyni. Je velmi výživná, obsahuje velké množství uhlovodanů, z vitaminů pak vitamin C a B, z nerostných solí především vápník. Samotná cibulová má mnoho vita...
Čekankový salát

Čekankový salát

Potřebujeme: 4-5 puků čekanky Na marinádu: 1/8 l vody 2 lžíce octa nebo citrónové šťávy (Místo octa možno přidat i bílé víno.) 2 kostky cukru, špetka soli 3 lžíce oleje Postup: Nechce...
Okurkový salát

Okurkový salát

Pokud je dostatek okurek, není nic lepšího, než z nich připravit okurkový salát. Je snadno stravitelný a rychlý na přípravu. (Pokračování textu…)...

Ovesné vločky s podmáslím a medem

Pro 4 osoby potřebujeme: 200 g ovesných vloček 1/2 I podmáslí 4 lžíce medu 100 g mandlových Iupínků 2 kiwi 100 g jahod 100 g rybízu 2 pomeranče Postup přípravy: 1. Ovesné vločky ro...

Karotková polévka

Pro 4 osoby potřebujeme: 600 g karotky 3 lžíce másla nebo neztuženého rostlinného tuku 1/2 l zeleninového vývaru mořskou sůl čerstvě mletý pepř trochu cukru 1 svazek kerblíku trochu se...

Kořeněné placky

Pro 4 osoby potřebujeme: 350 g pšeníčné mouky (typ 1050) 150 g pšeničného celozrnného šrotu (typ 1700) 1 balíček sušeného droždí 1 lžičku mořské soli 1 lžíci medu 1/8 I miéka 1/8Ivody ...

Čerstvý bylinkový tvaroh

Pro 4 osoby potřebujeme: 1 šálek jogurtu 250 g čerstvého smeta nového tvarohu 1 cibuli 1/2 svazku petrželové natě 1/ 2 svazku pažitky 1/2 svazku citrónové meduňky mořskou sůl čerstvě m...

Rýžová polévka po čínsku

Pro 4 osoby potřebujeme: 3 lžíce sezamového oleje 1 svazek jarní cibulky 1 červenou papriku 1 karotku 1 kousek celeru 150 g sojových klíčků 100 g máčených čínských hub 2 stroužky česne...

Bylinkové žemle

Pro 4 osoby potřebujeme: 500 g čerstvě mleté pšeničné celozrnné mouky 1 balíček sušeného droždí 1 lžičku mořské soli 1 lžíci cukru 1/4 l mléka 50 g másla nebo neztuženého rostlinného tuku ...

Skvělé sýrové kostky po italsku

Pro 4 osoby potřebujeme: 1/4 l olivového oleje 2 pálivé papričky (feferonky) 2-4 stroužky česneku 1 polévkovou lžíci zrnek pepře 4 bobulky jalovce 1 bobkový list 1 větvičku rozmarýnu 1...

Dušený hrášek

Dušený hrášek je skutečnou lahůdkou. Jelikož ho lze připravit z čerstvě vyloupaného i mraženého hrášku, představíme si recepty pro obě verze. Čerstvý dušený hrášek Potřebujeme: 50 dkg vyloupaných zrnek h...

Domácí chleba z podmáslí

Pro 1 chléb potřebujeme: 675 g čerstvě mleté špaldové mouky 1 balíček sušeného droždí 1/2 l podmáslí 2 lžíce medu 1 lžičku mořské soli 1 lžičku mletého kmínu l lžičku mletého koriandru ...
salát z fazolových lusků

Salát z fazolových lusků

Na salát z fazolových lusků potřebujeme: 50 dkg fazolových lusků sůl Zálivka na polití: 1/2 šálku vody s octem 1 lžíce oleje sůl kostka cukru nasekaná cibule Příprava: Fazolové l...
Káva

Káva

Stále více lidí si nedokáže představit život bez kávy, rozšířila se do celého světa a ačkoliv ji většina z nás připravuje každý den, ne každý ji umí připravit správně. Káva je nejen příjemným nápojem, ale i pov...
Salát z ředkviček

Salát z ředkviček

Pokud máte dostatek ředkviček, není nic lepšího než si z nich připravit chutný salát. (Pokračování textu…)...
Salát z rajčat

Salát z rajčat

Salát z rajčat je velmi osvěžující a nejlépe si ho lze vychutnat v parných letních dnech. (Pokračování textu…)...
Dušená mrkev

Dušená mrkev

Pokud se mrkev dobře upraví, jedná se o velmi chutný pokrm. Recept na dušenou mrkev je rychlý a snadný. (Pokračování textu…)...
Černý čaj

Černý čaj

Černý čaj je světově nejrozšířenějším nápojem, který těší lidstvo již po mnoho let. Aby byl černý čaj skutečně chutný, je třeba se držet základních zásad přípravy. (Pokračování textu…)...
Dušené houby

Dušené houby

Jednou z častých úprav hub je jejich dušení, které si stručně představíme. (Pokračování textu…)...
kapusta

Vařená kapusta

Potřebujeme: 2 kapusty (80 dkg) sůl 10 dkg másla 4 dkg strouhanky Postup: Čerstvou mladou kapustu vaříme v dostatečném množství vody, z počátku nezakrytou, aby čpavé látky mohly uniknout. Va...
Jáhlová kaše

Jáhlová kaše

Jáhlová kaše je nejjednodušším pokrmem z jáhel, který si nyní představíme. (Pokračování textu…)...
Špenát

Špenátový puding

Pokud jste špenátový puding ještě neochutnali, budete příjemně překvapeni jeho výbornou chutí. (Pokračování textu…)...
Dušená kukuřice

Dušená kukuřice

Dušená kukuřice chutná skvěle a jelikož není náročná, snadno si ji můžete připravit. (Pokračování textu…)...