Zázvor je druhem koření, který se získává z oddenků rostliny zázvoru lékařského (Zingiber officinale). Je to tedy kořen, který v sobě skrývá mnoho příznivých účinků na lidské zdraví. Ideální je si zázvor dopřávat pravidelně a to již s přicházejícím podzimem. Poradíme vám, jak na to.

Zázvor

Zázvor je kořenem s typicky žlutou či mírně okrovou barvou, který má výraznou pryskyřicovou vůni a také velmi výraznou chuť. Chuť je slabě ovocná až citrusová a výrazně pikantní. Dopřejete-li si větší množství zázvoru, může být chuť velmi ostrá. Se zázvorem se nejčastěji setkáte při přípravě indické či čínské kuchyně. Používán je navíc při přípravě sladkých i slaných pokrmů, ale používá se například i při výrobě piva či limonád. Je využíván sušený, vařený, čerstvý, ale také nakládaný. Ve všech formách je zdraví velmi přínosný. Zázvor lékařský je rostlinou vytrvalou, která kvete světle růžovými či nažloutlými kvítky.

Obsah látek

Zázvor obsahuje olej s množstvím aromatických látek, obsahuje tedy zingiberen a malé množství bisabolenu. Ty přidávají zázvoru typickou vůni. Co se tká ostré a výrazné chuti, má ji na svědomí gingerol, látka, která je svým chemickým složením podobná kapsaicinu, proto má zázvor také zahřívací účinky, podobně jako chilli papričky.

Využití

Zázvor se používá ve formě čerstvé, sušené, nakládané, kandovaný, vařený atd. Ze zázvoru se vyrábí například zázvorová limonáda, čaj, zmrzlina, víno, různé sladké a slané pokrmy, ale přidává se i při pečení perníku či přípravě některých druhů cukroví. Je typicky spojen s chladnějším obdobím, především podzimem a obdobím Vánoc.

Zdravotní přínos

Ceněné jsou především antibakteriální a protizánětlivé účinky zázvoru. Zázvor oceníte při žaludečních potížích, ale i při nevolnosti, a to během těhotenství i při cestování. Celkově totiž žaludek uklidňuje a podporuje trávení. Má vliv také na snížení hladiny cholesterolu v krvi, stimuluje krevní oběh a zázvor je i účinným pomocníkem v hubnutí. Podporuje totiž metabolismus a dokáže jej účinně nastartovat. Při užití většího množství však může způsobovat bušení srdce a pálení žáhy.

Zázvorový sirup

Během zimy jistě oceníte zázvorový sirup, ze kterého si můžete snadno a rychle připravit chutnou limonádu, která příjemně zahřeje. Potřebovat budete:

  • 200 g zázvoru, oloupaného a nakrájeného na malé kousky
  • 2 hrnky cukru
  • 4 hrnky vody
  • 1 lžičku citronové šťávy

Přidávat zázvor a citron můžete na základě vlastních preferencí.

Nejdříve smíchejte zázvor, vodu a cukr a přiveďte k varu. Vařte přibližně 5 minut a následně na nízký stupeň vařte přibližně půl hodiny. Následně sirup přelijte přes jemné sítko a snažte se vymačkat co nejvíce šťávy. Poté přidejte 1 lžičku citronové šťávy. Nechte vychladit a skladujte v lednici. Přidat můžete do sirupu i různé byliny, například mátu, meduňku či levanduli.

Zázvorový shot

V mnoha kavárnách se můžete setkat s tzv. zázvorovým shotem/panákem. Jedná se o koncentrovaný nápoj, kterého vám stačí opravdu jen panák a má náležitě posílit vaše zdraví. Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • šťávu z citronu
  • šťávu z pomeranče
  • 1 lžičku medu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • kousek zázvoru

Připravte si uzavíratelnou sklenici, do které vymačkáte šťávu z citronu a pomeranče. Ke šťávě přimíchejte kurkumu a med. Na závěr přidejte nastrouhaný kousek zázvoru na jemno. Sklenici uzavřete, protřepejte a nechte chvíli odstát. Nakonec obsah sklenice přilijte přes jemné sítko a řádně vymačkejte. Dejte si zdravého panáka i se svým partnerem či partnerkou.

POZOR: Zázvor není vhodný ve větším množství pro děti a těhotné ženy. Vyhnout by se zázvoru měli také diabetici či osoby, které konzumují léky proti překyselení žaludku či na snížení krvácení.

Zdroj obrázku: https://www.flickr.com/photos/99717632@N00/14312530852