Vanilka pravá – Vanilla planifolia

Již Toltékové a Aztékové používali toto koření pro aromatizaci čokoládových placek a nápojů z kakaových bobů. Kromě toho ji používali jako léčivý prostředek pro zvýšení síly a zdraví, omezení únavy a posilování...

Kmín římský – Cuminum cyminum

Je to velmi staré a v minulých dobách velmi používané koření. Jeho zbytky se nalezly v hrobech egyptských mumií. Jeho domovinou je pravděpodobně oblast Středozemního moře, především Etiopie, a západní Asie. ...

Černucha setá – Nigella sativa

Její využití je známo jiý po celá staletí. Domovinou jsou oblasti Středozemního moře a Středního východu. V současné bychom se s ní mohli setkat především v Maroku, severní Indii nebo v Bangladéši. Černucha ...

Anýz vonný – Pimpinella anisum, Anisum vulgare

Toto koření má velmi bohatou historii, neboť se používalo v dávné minulosti. Zmínky o něm se dochovaly již z období římského a řeckého. Ve středověku jej lékaři používali jako protijed.Jeho domovinou je, s nejv...

Kapara trnitá – Capparis spinosa

Rostlinu znali velmi dobře již staří Řekové i Římané. Její domovinou jsou suché oblasti v okolí Středozemního moře. V současné době se pěstuje především v Itálii, na jihu Francie, ve Španělsku a v Alžírsku. ...

Galgán lékařský – Alpinia officinarum

Galgán byl již ve starověku používán nejen jako koření, ale i jako léčivka. Používal se prášek vyráběný z oddenku a to především proti nevolnostem nebo jako afrodiziakum. Do Evropy se dostal v období středověku...

Víte, jak vzniká koření?

Koření jsou čerstvé, sušené či jiným způsobem upravované určité části rostlin, které poskytují charakteristickou vůni, barvu a výraznou chuť. Pomáhají tak ochucovat konkrétní druhy pokrmů či nápojů a dodávají j...