Pokud vám nejsou cizí alternativní léčebné směry, jako je ajurvéda nebo tradiční čínská medicína, do hledáčku se vám možná dostal shilajit. Přestože boom zažívá především v posledních pár letech, nejde o žádnou novinku – jeho účinků využívali léčitelé už ve starověku. Tajemství této tajuplné látky, která svou konzistencí připomíná asfalt či pryskyřici, vám odhalíme v dnešním článku a společně se podíváme na její složení, účinky i dávkování.
Shilajit, zázrak z Himalájí
Jak už bylo řečeno v úvodu, shilajit se těží primárně v Himalájích, konkrétně v Pandžábu, oblasti na pomezí Indie a Pákistánu, která mu mimo jiné dala jeho latinské jméno. Tuto tajuplnou látku bychom však našil i v dalších regionech, konkrétně třeba v Rusku, kde se s shilajitem setkáme pod názvem mumio či mumijo.
Abychom však nemluvili jen v mlhavých superlativech – co ten zázrak z Himalájí vlastně je? Přestože se shilajitu lidově přezdívá horská pryskyřice, nepředstavujte si smůlu ze stromů. Nevzniká totiž ve stromech, ale hluboko ve skalách. Jedná se o látku vzniklou rozkladem rostlinných materiálů, které se během tisíců let spojily s anorganickými látkami a minerály v horách. Dnes se shilajit sbírá ve formě černé nebo tmavě hnědé “pryskyřice” na skalních stěnách nebo v prasklinách a je pak dále zpracován pro konzumaci.
Co shilajit obsahuje
Přestože shilajit stále obklopuje rouška tajemství, byl podroben celé řadě výzkumů a studií, díky kterým známe jeho přesné chemické složení. Jedná se o skutečně fascinující směs složek, které mu dodávají široké spektrum prospěšných vlastností.
V prvé řadě shilajit patří do skupiny adaptogenů, což znamená, že pomáhá tělu přizpůsobit se různým stresovým podmínkám a zvyšuje jeho odolnost vůči negativním vlivům prostředí. Opomenout nesmíme ani dlouhý seznam obsažených vitamínů, mezi kterými najdeme například vitaminy skupiny B (jako je B2, B6, B12), či organické kyseliny, jako je kyselina fulvová. Ta se používá k detoxikaci těla a podporuje vstřebávání dalších doplňků stravy, respektive živin.
Kromě toho obsahuje shilajit také důležité minerály a stopové prvky, které jsou klíčové pro správné fungování těla. Mikroživiny jako vápník, fosfor, sodík, hořčík a draslík jsou nezbytné pro udržení zdravého stavu kostí, svalů a nervového systému. Stopové prvky jako železo, měď, zinek a selen jsou zase nezbytné pro enzymatické reakce a další biochemické procesy v těle.
Tím výčet tělu prospěšných látek obsažených v shilajitu nekončí. Nezanedbatelnou roli hrají také aminokyseliny, které představují stavební bloky proteinů a jsou nezbytné pro správnou funkci těla. Díky této bohaté škále látek je shilajit ceněným doplňkem pro podporu imunitního systému, energie a celkového zdraví.
Pozor na kvalitu
Zároveň je na místě říct, že kromě prospěšných látek se mohou v shilajit objevit i ty škodlivé. Abyste si byli jistí, že konzumujete shilajit, který vašemu zdraví prospívá a neškodí, při výběru věnujte zvýšenou pozornost jeho kvalitě. V prvé řadě by měl pocházet z oblasti, kde se skutečně vyskytuje, tedy právě Himalájí, případně Kavkazu či Altaje. Rozhodně však není na škodu, že k jeho zpracování došlo na území Evropské unie, kde panují přísné normy a předpisy pro zdravotní nezávadnost.
Obloukem se vyhněte shilajitu z pochybných zahraničních webů, které vám nejsou schopny doložit kvalitu a složení. Může se jednat o shilajit, při jehož zpracování byly použity nebezpečné látky, či který jednoduše neobsahuje vše, co by správný shilajit obsahovat měl.
Jak na dávkování
Rozhodli jste se shilajit vyzkoušet a pořídili si kvalitní produkt z ověřeného zdroje? Pak před vámi leží otázka, jak ho vlastně užívat. V prvé řadě pamatujte na to, že každá forma shilajitu obsahuje různé množství aktivních látek, a proto je důležité se řídit doporučeními výrobce, které jsou uvedeny na obalu produktu. Velmi podrobný článek o shilajitu si připravil odborný web svetfitness.cz (tady). V každém případě se vyvarujte překračování doporučené denní dávky, jinak se mohou dostavit nepříjemné vedlejší účinky a nežádoucí reakce, jako je nevolnost a trávicí potíže.
Důležité je také vzít v úvahu formu, ve které shilajit užíváte. Nejběžnější formou je prášek, který lze snadno rozpustit v teplé vodě. Pokud zjistíte, že vám shilajit nechutná, či nemáte na přípravu nápoje z prášku čas, alternativně můžete zvolit i kapsle, které stačí zapít vodou jako klasický doplněk stravy. Bez ohledu na to, jakou formu zvolíte, je klíčové dodržovat doporučené dávkování a nesnažit se maximalizovali jeho přínosy pro zdraví nadměrným užíváním. Jak se říká, všeho s mírou!
Zdroj: