Není nic příjemnějšího, než když přijdete z odpolední procházky a dopřejete si šálek horkého čaje. Představte si však, že máte doma lahodný čaj s kousky ovoce, se skořicí a badyánem, který provoní celou místnost. Přesně takový si můžete vykouzlit i doma. Pusťte se do výroby domácího pečeného čaje, který potěší  jako zdravý vánoční dárek. Je to rychlé a snadné.

Pečený čaj

Možná si říkáte, co to ten pečený čaj je? Nejedná se o pečené lístky čajovníku. Pečený čaj nemá s pravým čajem v podstatě nic společného, kromě způsobu přípravy. Pečený čaj získal svůj název podle toho, že se připravuje z ovoce, které se peče v troubě. Pečený čaj se stal velkým hitem na různých trzích a vánočních akcích. Dnes ho však seženete i v supermarketech.

Co obsahuje?

Pečený čaj zpravidla obsahuje ovoce, sladidlo (cukr, med, rostlinné sirupy) a koření, přičemž můžete zvolit, jaké máte rádi. Na Vánoce se hodí skořice, badyán, hřebíček, kardamom, pepř, ale i citrusová či pomerančová kůra. Co se týká ovoce, můžete použít nejrůznější druhy. Od zvoleného ovoce se odvíjí chuť a barva pečeného čaje. Může být světlý z jablíček, hrušek a pomerančů, nebo tmavý, který bude obsahovat ostružiny, rybíz, jahody, švestky apod. Použít můžete i mražené ovoce z léta.

Domácí čaj

Dejte přednost domácím pečeným čajům před čaji kupovanými. Pozor si dávejte také na čaje ovocné v sáčcích. Ty nejsou mnohdy příliš kvalitní a velký podíl ovocných čajů tvoří ibišek, který čaj obarví do červena a propůjčí mu typickou kyselou chuť. Sáčkové čaje obsahují také mnoho aromat a dalších doplňků, které vaše tělo opravdu nepotřebuje. Domácí čaj z pečeného ovoce je chutí mnohem lahodnější a najdete v něm i kousky ovoce. Opravdu si na něm pochutnáte.

Vitamíny

Kromě toho, že je pečený čaj lahodný, je dobrým zdrojem vitamínů, vlákniny a obohatí pitný režim během zimního období. Pokud do pečeného čaje přidáte také koření, jako je například skořice a zázvor, vykouzlíte si čaj se zahřívacími účinky. Pozitivní účinky na zdraví má však i hřebíček, pepř, kurkuma apod.

Recept

Na vánoční pečený čaj budete potřebovat kolem 2 kg ovoce. Můžete zvolit jeden druh ovoce, ale také různé druhy, které se však k sobě budou hodit chutí. Skvěle chutná kombinace rybízu, jahod, ostružin a borůvek, ale také jablíček a pomerančů se skořicí. Pokrájejte ovoce na menší kousky. Připravte si nastrouhanou kůru z citronů nebo pomerančů.

Nakrájené ovoce přesypte do mísy, přimíchejte kůru z citrusů a přidejte přibližně 1/2 kg cukru, můžete zvolit i jiné sladidlo. Dále přidejte vánoční koření, jako je skořice, hřebíček, badyán a kardamom.

Vše stačí promíchat a vysypat na hlubší plech, popřípadě pekáč. Vložte jej do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečte asi 30 minut. Pokud máte rádi chuť rumu, můžete jej přidat do směsi na závěr. Důležité je, aby ovoce změklo a pustilo dostatek šťávy.

Během pečení pravidelně směs promíchávejte. Po upečení naběračkou přendejte směs do sklenic. Otočte je dnem vzhůru a nechte vychladnout. Uchovávejte na temném chladném místě.

Rychlá příprava

Výroba pečeného čaje je opravdu snadná a rychlá. Připravit si šálek horkého pečeného čaje můžete tak, že dáte 2-3 lžičky směsi do hrníčku a zalijete horkou vodou. Ideální je pečený čaj i jako vánoční dárek.

Sdílejte svým přátelům:

Pavla Novotná

Pavla Novotná

Miluji přírodu a vše co s ní souvisí. Hrozně ráda cestuji a zajímám se o různé bio produkty, zdraví prospěšné látky, vitamíny apod. Snad vám moje články pomohou najít odpovědi na otázky co vás trápí.