Sapodila je exotické ovoce s mnoha přínosy pro těloPavla Novotná 22. 05. 2019Sapodila obecná, známá také pod jménem zapota obecná (Manilkara zapota), je tropickým stromem, jehož plody...
Tomatillo, zelené rajče ukryté v lampionu nabízí četné výhodyPavla Novotná 15. 05. 2019Zelené mexické rajče schované v křehkém lampionku, to je tomatillo, pro mnohé neznámá plodina, která nabízí mnoho zdravotních výhod.
Ackee, karibské ovoce s mnoha přínosy pro těloPavla Novotná 13. 05. 2019Ackee patří mezi tropické druhy ovoce. Je to plod mýdelníkového stromu Blighia sapida (poddužák lahodný)....
Exotické druhy ovoce, které můžete o Vánocích ochutnat. Jaké zdravotní výhody přináší?Barbora Brodacká 12. 05. 2019Přes zimní období a o vánočních svátcích se k nám dováží opravdu pestrý výběr exotického...
Lagenárie je zeleninou, ze které si vyrobíte i nádobíPavla Novotná 27. 04. 2019Lagenárie obecná (Lagenaria siceraria) patří mezi jednu z prvních rostlin, kterou začali lidé využívat ve...
Borlotti, nejkrásnější fazole potěší také nutričním přínosemBarbora Brodacká 20. 04. 2019Už jste slyšeli o fazolích Borlotti? V zahraničí jsou často označovány jako brusinkové fazole (cranberry beans) a vděčí za to svému jedinečnému zbarvení.
Krůtí vs kuřecí maso: Které má více bílkovin?Pavla Novotná 15. 04. 2019Základní složku vyvážené stravy tvoří bílkoviny. Mohou být získávány z celé řady různých zdrojů. Mezi...
Šafrán, nejdražší koření na světě, nabízí úžasné přínosy pro těloPavla Novotná 10. 04. 2019Když se použije populární české přísloví, že je něčeho "jako šafránu", jedná se o skutečně trefné vystižení tohoto vzácného koření, které je právem nejvzácnější na světě.
Proč by měla být rebarbora součástí vašeho jídelníčku?Pavla Novotná 7. 04. 2019Už jste někdy ochutnali rebarboru? Rebarbora, správným názvem reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum), je statná rostlina, která dorůstá výšky až 2 metrů.
Čaj Essiac: Je skutečně zázračný pro závažná onemocnění?Kristýna Brázdová 19. 03. 2019Essiac je bylinný čaj, který získal širokou popularitu mezi milovníky přírodních léků. Zastánci tvrdí, že...
Kolokázie jedlá: Nutriční zázrak, který si vypěstujete i domaPavla Novotná 17. 03. 2019Kolokázie jedlá (Colocasia esculenta), či též taro (nebo kořen taro), je velmi stará kulturní plodina,...
Lampionky mochyně peruánské v sobě skrývají superpotravinuPavla Novotná 14. 03. 2019Mochyně peruánská (Physalis peruviana) má mnoho jmen, od peruánské třešně až po třešně inků či zlaté bobule (anglicky goldberry).
7 důvodů, proč používat kardamom Kristýna Brázdová 12. 03. 2019Kardamom zná většina lidí jen jako koření, ale věděli jste, že má výrazný vliv i...
Badyáník pravý, k čemu je toto hvězdicovité koření dobré?Barbora Brodacká 8. 03. 2019Badyáník má natolik krásné plody, že se skoro častěji používají jako ozdoba než jako koření....
7 důvodů, proč konzumovat mořské řasyBarbora Brodacká 6. 03. 2019Mořské řasy jsou zdrojem potravy nejen pro život v oceánu, ale i pro člověka, a...
Co je to medovina a má nějaké přínosy pro naše zdraví?Kristýna Brázdová 28. 02. 2019Medovina patří mezi kvašené alkoholické nápoje. Je však velmi málo rozšířená. Pro její výrobu se...
Cukr je nezdravý, vyrobte si raději datlový karamelBarbora Brodacká 26. 02. 2019Karamel je velmi oblíbená surovina, která se používá v celé řadě receptů nebo na dozdobení...
Mungo fazole, superzdravá luštěnina, která se používá už 5000 letBarbora Brodacká 25. 02. 2019Mungo fazole je obecný název pro semena rostliny známé jako vigna zlatá (Vigna radiata). Je to jednoletá rostlina, která patří do čeledi bobovitých.
Jablečné čipsy se skořicí podpoří srdce i mozekBarbora Brodacká 23. 02. 2019Už se vám někdy stalo, že jste dostali na něco chuť a ta chuť byla...
10 důvodů, proč pravidelně konzumovat lilekPavla Novotná 5. 02. 2019Lilek vejcoplodý, známý též jako baklažán, je rostlina, která nabízí plody v podobě červenofialových bobulí s jemnou a měkkou dužinou.