Mořské řasy jsou zdrojem potravy nejen pro život v oceánu, ale i pro člověka, a vyskytují se v různých barvách – červená, zelená, hnědá nebo černá. Rozeznáváme velké množství druhů a každý z nich má své specifické účinky na náš organismus. Řasy rostou zejména na skalnatých pobřežích a nejčastěji se však konzumují v asijských zemích, mezi něž patří Japonsko, Korea a Čína. Nabízejí všestranné možnosti použití a představíme si 7 důvodů, proč by neměly chybět v jídelníčku.

1. Obsahují jód a tyrosin, jež podporují funkce štítné žlázy

Štítná žláza uvolňuje hormony, které pomáhají řídit růst, výrobu energie, reprodukci a opravu poškozených buněk v našem těle. Pro jejich produkci potřebujeme jód. Bez dostatečného přísunu tohoto prvku se dostavuje změna hmotnosti, únava či otoky krku. Doporučená denní dávka (DDD) jódu je 150 μg denně. Mořské řasy mají jedinečnou schopnost absorbovat koncentrované množství jódu z oceánu. Jeho obsah se však v jednotlivých druzích řas liší a to v závislosti na tom, kde a jak byly pěstovány a zpracovávány.

Uvedeme si obsah jódu ve 3 populárních druzích řas:

  • Nori – 37 μg na 1g – 25% DDD
  • Wakame – 139 μg na 1g – 93% DDD
  • Kombu – 2523 μg na 1g – 1 692% DDD

Mořské řasy také obsahují aminokyselinu zvanou tyrosin, která se používá vedle jódu, aby vytvořila dva klíčové hormony, které pomáhají štítné žláze správně vykonávat svou činnost.

2. Jsou dobrým zdrojem vitamínů a minerálů

Obecně platí, že 1 polévková lžíce (7 gramů) sušené spiruliny může poskytnout:

  • kalorie: 20 kalorií
  • sacharidy: 1,7 g
  • bílkovina: 4 g
  • tuk: 0,5 g
  • vláknina: 0,3 g
  • riboflavin: 15% doporučené denní dávky (DDD)
  • thiamin: 11% DDD
  • železo: 11% DDD
  • mangan: 7% DDD
  • měď: 21% DDD

Mořské řasy také obsahují malé množství vitamínů A, C, E a K spolu s folátem, zinkem, sodíkem, vápníkem a hořčíkem. Bílkovina přítomná v některých mořských řasách, jako je spirulina a chlorella, obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. To znamená, že mořské řasy mohou zajistit přísun celé řady aminokyselin. Mořské řasy mohou být také zdrojem omega-3 tuků a vitamínu B12.

3. Obsahují celou řadu významných antioxidantů

Antioxidanty jsou látky, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, díky čemuž se snižuje riziko poškození buněk. Kromě toho je nadměrná produkce volných radikálů považována za základní příčinu celé řady nemocí, jako jsou srdeční onemocnění a diabetes. Kromě obsahu antioxidačních vitamínů (A, C a E) se mořské řasy mohou pochlubit celou řadou užitečných rostlinných sloučenin, včetně flavonoidů a karotenoidů.

Farma mořských řas v Zanzibaru

4. Poskytují vlákninu a polysacharidy, které mohou podpořit zdraví střev

Dobré bakterie hrají v našem těle velmi významnou roli. Nerovnováha dobrých a špatných bakterií v našich střevech může způsobovat celou řadu onemocnění. Mořské řasy jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, o které je známo, že podporuje zdraví střev. Může tvořit zhruba 25-75% suché hmotnosti mořských řas. To je daleko větší množství, než se nachází v čerstvém ovoci a zelenině. Navíc se ukázalo, že určité cukry nalezené v mořských řasách (nazývané sulfátované polysacharidy) zvyšují růst “dobrých” střevních bakterií.

5. Mohou pomocní snížit váhu

Mořské řasy obsahují velké množství vlákniny, která nemá žádné kalorie, kromě toho může zpomalovat vyprazdňování žaludku, což dodává po delší dobu pocit sytosti.

6. Mohou pomoci snížit riziko vzniku onemocnění srdce

Onemocnění srdce bývá jednou z velmi častých příčin úmrtí. Mezi faktory, které obtíže se srdcem způsobují, patří vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, kouření, nadváha a fyzická neaktivita. Mořské řasy mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu v krvi. Také obsahují látky, které mohou pomoci bránit srážlivosti krve. Pro potvrzení těchto výsledků je však zapotřebí více studií.

7. Mohou pomoci snížit riziko vzniku cukrovky typu 2 a zlepšit kontrolu cukru v krvi

Cukrovka je velmi vážný zdravotní problém. Objeví se, když naše tělo není schopno upravovat hladinu cukru v krvi. Stojí za zmínku, že mořské řasy se staly výzkumným objektem zaměřeným na nové způsoby pomoci lidem, kterým hrozí riziko výskytu diabetu. Některé studie zaznamenaly zlepšení hladiny krevního cukru u pacientů s genetickou dispozicí vůči rezistenci na inzulín, která obvykle doprovází diabetes typu 2.

Možná nebezpečí mořských řas

Přestože jsou mořské řasy považovány za velmi zdravé potraviny, při jejich přílišné konzumaci mohou existovat potenciální nebezpečí.

Nadbytek jódu

Mořské řasy mohou obsahovat velké a potenciálně nebezpečné množství jódu. Je však důležité poznamenat, že vaření může ovlivnit obsah jódu v řasách. Nicméně velká konzumace mořských řas může ovlivnit funkci štítné žlázy a příznaky velkého množství jódu bývají často podobné jako jeho nedostatek. Pokud si myslíte, že konzumujete příliš mnoho jódu a objevíte příznaky, jako otok kolem oblasti krku nebo výkyvy hmotnosti, snižte příjem jídla bohatého na jód a poraďte se s lékařem.

Ukládání minerálů

Mořské řasy mohou absorbovat a ukládat minerály v koncentrovaných množstvích. To představuje zdravotní riziko, protože mořské řasy mohou také obsahovat velké množství toxických těžkých kovů, jako jsou kadmium, rtuť a olovo.

Nedávná studie analyzovala koncentraci 20 kovů v 8 různých mořských řasách z Asie a Evropy. Zjistila, že hladiny kadmia, hliníku a olova, ve čtyřech gramech každé mořské řasy nepředstavují žádné vážné zdravotní riziko. Nicméně pokud pravidelně konzumujete mořské řasy, existuje potenciál nebezpečí těžkých kovů, které se v těle časem hromadí.