Přes zimní období a o vánočních svátcích se k nám dováží opravdu pestrý výběr exotického ovoce v dobré kvalitě, jelikož ve své domovině již ovoce plně dozrálo. Ochutnejte zajímavé druhy exotického ovoce, jiné než jen pomeranče a mandarinky.

Exotické ovoce

V průběhu vánočních svátků se k nám dováží řada druhů exotického ovoce a to v mnohem větší míře a pestrosti než během zbytku roku. Některé ovoce už jako exotické ani nevnímáme, například pomeranče či mandarinky, přitom se jedná o ovoce z teplých krajů a poměrně dalekých končin. Kromě této klasiky si však můžete dopřát i další druhy exotičtějšího ovoce, například z Asie či Ameriky.

Karambola

Karambola je zajímavým ovocem, který má po rozkrojení krásný tvar srdce. Dužnina plodů je šťavnatá a svou chutí připomíná angrešt. Výhodou plodů je, že obsahují jen nízký obsah cukru, za to velkou dávku vitamínu C, vápníku, hořčíku, železa a fosforu. Plody však obsahují také kyselinu šťavelovou, a z toho důvodu by se neměly konzumovat ve větším množství. Ovoce se jí se slupkou i s drobnými semínky a používá se jako ozdobný prvek.

Granátové jablíčko

Setkat se v obchodech můžete i s granátovými jablky, která jsou pro zdraví nesmírně přínosná. Granátovníky rostou především ve Středozemí. Granátové jablko má pevnou slupku a uvnitř obsahuje šest až dvanáct pouzder, ve kterých se nachází semena. Těch může být v jednom plodu až 600. Semena jsou šťavnatá a chutnají opravdu skvěle. Přidat je můžete do salátů, různých nápojů, ale i na ranní kaše. Granátová jablka jsou skvělým zdrojem antioxidantů, minerálních látek i vitamínu C a K. Granátové jablko je ideálním ovocem na zimu, chrání vás proti únavě i celkové podrážděnosti a je prevencí vzniku srdečních chorob.

Kaki

Víte, odkud pochází kaki? Kaki, jinak také tomel či churma, se pěstuje v Číně, a to více než 2000 let. Kaki se musí jíst zralé, tedy měkké, a má specifickou sladkou chuť. Kaki by měly konzumovat osoby, které mají nemocná játra či ledviny. Dužina je bohatá na vitamín C, ale obsahuje i množství cukrů, minerální látky a taniny, ty především ve slupce. Konzumujte vždy kaki měkké, pokapat jej můžete citronovou šťávou, abyste zmírnili sladkost.

Papája

Papája vás na první pohled nemusí tolik zaujmout, jako v případě, když ji rozříznete. Papája by měla mít sytě oranžovou dužinu, která je bohatá na vitamíny A, B, C, a E a minerální látky. Papája je svým původem ze Střední Ameriky. Konzumuje se zpravidla jen dužina, ale její semínka neobsahují nebezpečné látky. Papája by měla mít sladkou chuť a zralá papája připomíná svou chutí kávu.

Liči

V supermarketech se setkáte také s liči. Tyto plody mají typickou tuhou slupku s jakýmsi bradavičnatým povrchem. Uvnitř naleznete šťavnatou bílou dužinu, která chutná opravdu skvěle, a semeno, které se nekonzumuje. Liči pochází z Číny. Je skvělým zdrojem vitamínu C, minerálních látek a vlákniny.

Kumquat

Viděli jste v obchodě oranžové plody, které připomínají malé pomeranče. S největší pravděpodobností se jednalo o kumquat. Jedná se o citrusům příbuzné ovoce, které pochází z Asie. Plody mají výrazné aroma a konzumují se celé, i se sladkou slupkou. Stačí plody omýt a pustit se do jídla. Plody jsou skvělým zdrojem vitamínu A, B, C a E, draslíku, železa, zinku i vápníku. Poslouží jako zajímavá dekorace i jako ochrana před chřipkou a nachlazením.

Marakuja

Ochutnejte také vynikající marakuju, tedy mučenku jedlou. Marakuja se dnes pěstuje v Jižní Americe, Indii, na Nové Zélandu, v Austrálii i Africe. Existuje také řada zajímavých odrůd a u nás se můžete setkat s fialovou odrůdou či žlutou odrůdou. Marakuja se hodí jako přídavek do džusů, ale i salátů či dezertů. Chutná opravdu skvěle a je zdraví přínosná. Marakuje obsahuje množství železa, vápníku a fosforu, vitamínu C a A. Plody se vyjídají lžičkou, kůra se nekonzumuje.