Ackee patří mezi tropické druhy ovoce. Je to plod mýdelníkového stromu Blighia sapida (poddužák lahodný). Domovinou této rostliny je území Guinejského zálivu. Významnou hospodářskou plodinou se stal v 18. století v Karibiku, kam ho přivezly lodě s otroky. Strom patří do skupiny stálezelených rostlin a dorůstá výšky i více než 10 metrů.

Plody

Plody mají hruškovitý tvar, délku asi 10 centimetrů a mají oranžovou až červenou barvu. Jakmile jsou dokonale zralé, jejich slupka praskne a ukáží se tři kapsy, které obsahují narůžovělý mníšek rosolovité konzistence. Ten obklopuje černá semena, která jsou velká. Na Jamajce patří tato plodina mezi národní ovoce a je součástí tradičního pokrmu, kde se kombinuje chuť nasládlého plodu a solené sušené tresky. Plody obsahují velké množství vitamínů a organických sloučenin.

POZOR: Ve slupce, semenech a nedozrálé dužině je obsažen hypoglycin, který je jedovatý a způsobuje velký pokles hladiny cukru v krvi. To může vést k nevolnosti a dokonce i k úmrtí. Konzumovat se mohou pouze plody, které jsou prasklé. Vhodné je také proprat ve vodě a krátce povařit.

Zdravotní přínosy

Mezi nejdůležitější zdravotní výhody ackee ovoce patří jeho schopnost snižovat krevní tlak , zvyšovat energetickou hladinu, podporovat hojení, podporovat dobré trávení, chránit před cukrovkou, snižovat hladinu cholesterolu, budovat silné kosti, zlepšovat imunitní systém a zvyšovat krevní oběh.

Podpora trávení

Velký obsah vlákniny činí z tohoto ovoce pomocníka pro dobré trávení. Kromě toho eliminuje zácpu, brání nadýmání a křečím a to díky tomu, že podporuje peristaltiku střev. Kromě toho pomáhá vláknina snižovat hladinu cholesterolu a posiluje zdraví srdce.

Snižování krevního tlaku

Vysoký obsah draslíku v ovoci pomáhá snižovat tlak, díky čemuž se snižuje šance na vznik hypertenze či aterosklerózy.

Pomoc při diabetu

Ovoce obsahuje komplexní sacharidy, které mohou pomoci regulovat hladinu cukru v krvi. Také vláknina, kterou ovoce obsahuje, pomáhá regulovat hladinu glukózy a inzulínu v krvi.

Podpora zdraví srdce

Plody obsahují širokou škálu prospěšných mastných kyselin, včetně stearové, linolové a palmitové. Tyto kyseliny pomáhají zlepšovat zdraví srdce a snižovat hladinu nebezpečného cholesterolu.

Přísun bílkovin

Jednou z klíčových složek zdravé výživy je bílkovina. I tu ovoce obsahuje. Bílkoviny tvoří stavební části buněk, svalové tkáně a dalších důležitých částí našeho těla a proto je potřeba je neustále doplňovat. Není to plod, který má extrémně vysoký obsah bílkovin, ale jejich obsah je pro ovoce neobvykle vysoký.

Podpora pevnosti kostí

Existuje celá řada nezbytných minerálů nalezených v plodech a to včetně vápníku, železa, fosforu a zinku. Tyto minerály přispívají ke zdraví kostí a brání ztrátě kostní hmoty a demineralizaci.

Podpora imunity

Jedním z nejběžnějších vitamínů, které ovoce obsahuje, je vitamín C, který hraje důležitou roli při podpoře imunity. Podporuje tvorbu bílých krvinek a přispívá k některým jejich antioxidačním schopnostem. Kromě toho je vitamin C nedílnou součástí kolagenu, který tělo potřebuje k vytváření svalů, cév a tkání.

Regulace oběhu

Pokud trpíte anémií, znamená to, že vám ve stravě chybí dostatek železa. Plody ackee tento minerál obsahují. Kromě toho je železo klíčovou složkou hemoglobinu, jež je nezbytný pro tvorbu červených krvinek.