Badyáník má natolik krásné plody, že se skoro častěji používají jako ozdoba než jako koření. Úchvatné plody nám poskytuje badyáník pravý (Illicium verum), který patří mezi stálezelené stromy. Jeho listy jsou členité a květy žlutozelené. Plody vytvářejí měchýřky, které tvoří typickou osmicípou hvězdu. Strom roste převážně v tropických a subtropických oblastech a jeho domovinou jsou Čína, Indie, Filipíny a Vietnam. Do Evropy se dostal koncem 16. století a to díky anglickému mořeplavci Thomasu Cavendishovi, který jej sem přivezl.

Plody

Ve zralých plodech nalezneme esenciální oleje, anetol a látky, které mají antibakteriální účinky. Mají obdobnou chuť jako anýz a jsou známé jako koření badyán. Své uplatnění nacházejí také při výrobě likérů. Jsou ceněny i pro své zdravotní přínosy. V lidovém léčitelství se využívají při revmatických obtížích, na bolavá záda, proti nadýmání a při zažívacích obtížích.

Bioaktivní sloučeniny v plodech

Plody obsahují některé bioaktivní sloučeniny, které jsou přínosem pro naše zdraví. Patří mezi ně především flavonoidy a polyfenoly. Mezi další pak patří linalool, quercetin, kyselina gallová nebo limonen. Všechny tyto sloučeniny dávají hvězdici antioxidační, protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Je však potřeba širšího výzkumu, abychom lépe porozuměli tomu, jak mohou v plodech obsažené bioaktivní sloučeniny podporovat naše zdraví.

Léčebné výhody

Plody se používají po celá staletí v tradiční čínské medicíně.

  • Antivirové vlastnosti – Ty plodům dodává kyselina shikimová, z níž se vyrábí aktivní složka Tamiflu, což je populární lék proti chřipce. Některé výzkumy ukazují, že esenciální oleje obsažené v plodech mohou léčit i jiné typy virových infekcí. Je však zapotřebí dalších výzkumů.
  • Antifungální vlastnosti – Plody obsahují anetol, což je látka, která je zodpovědná za výraznou chuť koření a kromě toho také nabízí antifungální vlastnosti. Je však zapotřebí ještě celá řada výzkumů, které by ukázaly, za jakých podmínek lze plody využít pro léčbu plísňových infekcí.
  • Antibakteriální přínosy –  Mezi další přínosy patří schopnost látek v plodech obsažených inhibovat růst bakterií, které jsou spojeny s řadou běžných onemocnění. Některé výzkumy ukázaly, že extrakt z plodů je stejně účinný jako antibiotika proti patogenním bakteriím odolným vůči různým lékům. To může být zvláště užitečné pro budoucí vývoj nových antibiotických léků.

Studie provedené ve zkumavkách také ukázaly, že bioaktivní sloučeniny mohou být účinné při léčbě infekcí močových cest způsobených různými bakteriemi. Samostatná studie na Petriho misce ukázala, že extrakt z plodů je účinný při snižování růstu E. Coli, ačkoli ne tolik, jako současná antibiotika.

Jak jej začlenit do stravy?

Badyán má výraznou chuť, obdobnou jako lékořice, podobnou anýzu nebo fenyklu, přestože ani s jednou rostlinou není příbuzný. Je vhodný do směsi s koriandrem, skořicí, kardamomem nebo hřebíčkem. Při vaření může být použita hvězda celá nebo jako prášek. Často se používá v klasické čínské, vietnamské, indické a východní kuchyni, zejména pro zvýraznění chuti polévek a kari. Nalezneme jej jako klasickou součást čínské a indické směsi koření Garam Masala. V tradiční čínské medicíně se hvězda namáčí do vody a čaj z ní se používá při léčbě respiračních infekcí, nevolnosti nebo zácpě. Je to skvělý doplněk pro sladké pokrmy a dezerty mezi něž patří pečené ovoce, koláče sladký chléb nebo muffiny.

Možná rizika

Čínské koření badyán je obecně považováno za bezpečné. Existuje však několik případů alergických reakcí. Pro běžnou populaci je vážným problémem blízký japonský příbuzný, který obsahuje neurotoxiny, jež mohou způsobovat četné zdravotní obtíže. Japonský zástupce vypadá téměř shodně. Nebezpečné reakce byly hlášeny u kojenců. Pokud se chcete vyhnout možným rizikům a záměně jednotlivých druhů, nakupujte pouze z ověřených zdrojů.