Medovina patří mezi kvašené alkoholické nápoje. Je však velmi málo rozšířená. Pro její výrobu se používá med a voda, kterou můžeme nahradit ovocnou šťávou. Také lze volit různé poměry mezi oběma složkami a během kvašení či dokvašování ji lze dochutit různými druhy koření, mezi něž patří muškátový oříšek, zázvor, vanilka nebo skořice.

Ve starodávných kulturách byla medovina spojována s dobrým zdravím a vitalitou. V řeckém bájesloví se velmi často označovala jako “nápoj bohů” a údajně se podávala bojovníkům po boji, aby podpořila lepší hojení ran.

V současné době celá řada lidí věří, že její pití podporuje lepší zdravotní stav a že nápoj sám má léčebné vlastnosti. Většina moderních zdravotních tvrzení se týká spíše zdravotních účinků medu a jeho probiotického obsahu, který se vytváří díky fermentačním procesům, než samotné medoviny.

Terapeutické přínosy medu

Výzkumy poukazují na to, že med má silné antioxidační a antimikrobiální vlastnosti. Někteří lidé tvrdí, že medovina, protože je vyrobená z medu, má také jeho stejné vlastnosti. Pro tato tvrzení však neexistují žádné významné důkazy. Zatím zůstává nejasné, zda má fermentovaný med stejné vlastnosti jako med nefermentovaný.

Probiotika a zdravá střeva

Med je často považován za zdravotní tonikum a to kvůli jeho potenciálnímu probiotickému obsahu. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které při konzumaci v odpovídajících množstvích mohou mít pozitivní vliv na imunitu a střevní zdraví.

Výzkumy naznačují, že by mohla probiotika pomáhat předcházet chronickým onemocněním, včetně onemocnění srdce, rakoviny, alergií a gastrointestinálních poruch. Bohužel neexistuje žádný výzkum, který by konkrétně hodnotil medovinu jako zdroj probiotik nebo jak by mohl nápoj ovlivnit naše zdraví.

Navíc probiotický obsah různých druhů medoviny se může výrazně lišit. Fermentační proces a další složky obsažené v nápoji mohou ovlivnit koncentraci prospěšných bakterií v konečném nápoji. Kromě toho obsah alkoholu v medovině může působit proti jakýmkoli zdravotním přínosům, nadměrná konzumace alkoholu je spojena s negativními změnami co se střevních bakterií týká.

Potenciální nedostatky přílišné konzumace

Obsah alkoholu v medovině se pohybuje v rozmezí 5-20%. Nadměrná spotřeba alkoholu může vést k vážným zdravotním rizikům včetně onemocnění jater nebo poškození funkcí trávicího a imunitního systému. U některých lidí může med či alkohol způsobovat alergické reakce.

Medovina je vysoce kalorický nápoj. Může zvýšit hladinu triglyceridů, krevní tlak či riziko vzniku obezity nebo cukrovky.

foto: flickr.com/photos/ranna/382397271