Základní složku vyvážené stravy tvoří bílkoviny. Mohou být získávány z celé řady různých zdrojů. Mezi nejoblíbenější však patří kuřecí a krůtí maso. Velké množství lidí mezi sebou tyto 2 druhy masa porovnává a nemůže se rozhodnout, které je lepší. V dnešním článku si podrobněji porovnáme krůtí i kuřecí maso, včetně hlavních rozdílů v obsahu bílkovin.

Bílkoviny v bílém mase

Většina bílého masa z kuřete a krůty pochází z prsou a křídel. Světlé zbarvení je důsledek nižšího obsahu myoglobinu, který roznáší a ukládá kyslík do svalů a je zodpovědný za tmavší zbarvení masa.

Maso z prsou

Tento druh masa patří mezi nejoblíbenější části drůbeže, zejména mezi zastánci fitness a dietního stravování, a to díky vyššímu obsahu bílkovin a nižšímu obsahu kalorií.

Pro srovnání 100 g masa:

  • kuřecí maso obsahuje 27 gramů bílkovin
  • krůtí maso obsahuje 29 gramů bílkovin

 

Maso z křídel

Toto maso, jak kuřecí, tak krůtí, je nutričně velmi podobné masu z prsou. Obsah bílkovin je asi 27 gramů na 100 gramů masa.

Bílkoviny v tmavém mase

Termín „tmavý“ se používá k popisu řezů masa s červenohnědou barvou. Řezy mají tento pigment kvůli vysoké koncentraci myoglobinu. Vzhledem k tomu, že myoglobin pomáhá při přepravě a skladování kyslíku ve svalových buňkách, tmavé maso se obvykle nachází ve více aktivních svalových skupinách, jako jsou nohy a stehna drůbeže. Stehenní maso obsahuje trochu menší množství bílkovin, než maso z prsou. Na 100 gamů masa připadá u kuřete 18 g bílkovin a u krůty 23 gramů bílkovin.

Co je zdravější?

Kuřecí i krůtí maso poskytují vysoce kvalitní bílkoviny a mohou tak být zdravou součástí vyvážené stravy. Začlenění přiměřeného množství kuřecího nebo krůtího masa do stravy může být zdravý způsob, jak doplnit potřebnou dávku bílkovin.

Při rozhodování o tom, který druh masa je pro vás vhodnější, berte v potaz nejen obsah bílkovin, ale i dalších složek.

  • Kalorie a tuk – Tuk je základní složkou zdravé výživy a drůbež obsahuje různé druhy zdravých tuků. V porovnání s bílkovinami je však vyšší zdroj kalorií. Tmavé maso má více tuku a to jak kuřecí, tak i krůtí. Krůtí maso má o trochu méně kalorií než maso kuřecí.
  • Vitamíny a minerály – Zatímco mezi kuřecím a krůtím masem nejsou významné rozdíly v obsahu vitamínů a minerálů, mohou existovat určité variace těchto živin mezi bílým a tmavým masem obecně. Například kuřecí prsa obsahují více niacinu a vitaminu B6 než kuřecí stehno, zatímco kuřecí stehno obsahuje podstatně více zinku než kuřecí prsa.