Lagenárie obecná (Lagenaria siceraria) patří mezi jednu z prvních rostlin, kterou začali lidé využívat ve svůj prospěch a to nejen pro obživu. Často se jí také říká lahvová tykev (podle anglického názvu bottle gourd) a to proto, že má tvar lahve a také nejspíše proto, že si z ní můžete vyrobit nádobí, nejlépe krásné nádoby na vodu. Je to statná, popínavá rostlina, která má ráda teplo.

Nalezneme ji v oblastech subtropické a tropické Afriky, Asie, Ameriky a Oceánie. Má 5-10 metrů dlouho lodyhu, která je navíc drsně chlupatá. Z ní vyrůstají listy o velikosti 10-40 centimetrů. Jakmile je lodyha nebo list poškozený, vydávají nepříjemný pach. Semínka lagenárie jsou snadno k dispozici, takže se jí můžete pokusit vypěstovat, pěstování je podobné, jako u okurek.

Plody

Patří mezi bobule. Podle odrůdy lze využít plody různých barev, velikosti i tvaru. Tvary se vyskytují kulovité, džbánovité nebo podlouhlé a plody mohou být až metr velké. Jejich dužina je, podle odrůdy, jedlá, lze ji přidat do salátů nebo konzumovat jako melouny a pokud se plody vysuší, využívají se pro výrobu nádob a dalších předmětů denní potřeby či okrasných. Když je plod zralý, má povrch bělavě žlutý nebo nazelenalý, někdy s bílými fleky. Jakmile uschne, je hnědý.

Jak plody vybírat

Mladé tykve mají hladkou a světle zbarvenou slupku a velmi snadno se loupou. Zralé plody mají slupku silnou a velmi obtížně ji oloupeme. Pokud plody kupujete na trhu, prohlédněte si stonek zda je suchý či čerstvý. Vybírejte pouze takové kousky, které nejsou poškozené a nemají žádné speciální zbarvení, kontrolujte jejich tuhost. Mladé plody se tedy konzumují, zralé jsou vhodné pouze jako dekorace nebo na výrobu nádob. Co se týče vaření, tak lagenárii využijete stejně jako cuketu, výhodou je však pevnější konzistence, dužina se jen tak nerozvaří. Chutí vzdáleně připomíná okurku. Lagenárie je nízkokalorická, což ocení každý, kdo drží dietu.

Výživa

Mladé a nezralé tykve se, jak již bylo výše řečeno, používají jako zelenina. Nabízejí některé tělu prospěšné živiny – proteiny, tuky, vlákninu, vápník, hořčík, železo a malé množství vitamínu B a C. Většinu plodů tvoří voda a také mají velmi malé množství kalorií.

Skvělý materiál pro výrobu nádob

Zdravotní výhody

Kromě toho, že se plody dají konzumovat, nebo z nich můžete vyrobit nějakou nádobu, nabízejí nám i celou řadu zdravotních výhod.

  • Antihyperglykemická aktivita – Může pomoci snížit diabetes. Předpokládá se, že přítomnost flavonoidů a obsahu fenolů v listech vykazuje anti-diabetickou aktivitu.
  • Funguje jako diuretikum – Vykazuje močopudné vlastnosti a jako diuretikum je známá již od dob starověku.
  • Podporuje snižování tuků – Obsahuje dietní vlákninu, o níž se předpokládá, že snižuje hladinu cholesterolu. Obsahuje steroly a oleje, které pomáhají snižovat výskyt tuků.
  • Antistresové činidlo – Při laboratorních testech na krysách se ukázalo, že extrakt z lagenárie zvyšuje odolnost vůči stresu. Bylo také pozorováno, že dochází k významnému snížení zvýšených hladin kortizolu a hladin glukózy v krvi.
  • Hepatoprotektivita – Hepatoprotektivní charakter leganárie může být způsoben přítomností sterolů, jako je kampesterol a fukosterol.
  • Boj s volnými radikály – Ten je přičítán bioaktivním sloučeninám, které jsou schopny redukovat volné radikály a reaktivní druhy kyslíku, které mohou způsobit poškození buněk.
  • Potenciální protirakovinné účinky – Podávání methanolového extraktu z tyčinkových částí v dávce 200 a 400 mg kg- 1 ukázalo významnou inhibici objemu nádorových buněk u myší.

Toxicita plodů

Přestože plody se používají jako zelenina, je známo, že některé odrůdy, především ty hořké, mohou být toxické. Způsobuje to cucurbitacin, sloučenina, která má za následek hořkost plodů. V Indii bylo hlášeno několik případů, které po konzumaci plodů hlásily nevolnost, zvracení a silnou bolest břicha. Údajně se objevilo i několik úmrtí. Pokud jsou tedy plody hořké, v žádném případě je nekonzumujte.