Koření jsou čerstvé, sušené či jiným způsobem upravované určité části rostlin, které poskytují charakteristickou vůni, barvu a výraznou chuť. Pomáhají tak ochucovat konkrétní druhy pokrmů či nápojů a dodávají jim pikantní a mnohdy i charakteristickou chuť.

Dělení koření

Pro výrobu koření se používají různé části rostlin.

  • Podzemní části rostlin

Mezi tyto části patří oddenky, kořeny, cibule a hlízy. K zástupcům patří česnek, galgán, kurkuma, zázvor.

  • Kůra kmenů

Do této skupiny bychom mohli zařadit skořici.

  • Nať a listy

Tyto části rostliny využijeme u bazalky, bobkového listu, rozmarýny a tymiánu.

  • Poupata a části květů

V této skupině nalezneme hřebíček, kapary a šafrán.

  • Plody a semena

Plody a semena se využívají u amonu, anýzu, badyánu, černuchy, fenyklu, kardamonu, kmínu, koriandru, muškátového oříšku a květu, nového koření, papriky, pepře, pískavice a vanilky.

Jak se koření upravuje?

Čerstvé koření obsahuje nejvíce biologicky aktivních látek a je také nejvíce ceněno. Některé druhy lze takto i dovážet. Mezi takové patří oddenky zázvoru.

Mezi nejčastější úpravy patří sušení a následné drcení. Tento způsob se využívá pro světový obchod.

Dalším vhodným způsobem je nakládání částí rostlin do různých nálevů, nejčastěji s obsahem soli nebo octa. Následně pak dochází ke konzervaci.

Někdy se využívá i mrazení.

Využívat můžeme jak jednotlivé druhy koření, tak i celou řadu směsí, které mají svoji historii a jsou známé již po celá dlouhá staletí. Mezi velmi známé patří karí nebo chilli.