Galgán byl již ve starověku používán nejen jako koření, ale i jako léčivka. Používal se prášek vyráběný z oddenku a to především proti nevolnostem nebo jako afrodiziakum. Do Evropy se dostal v období středověku a to díky Arabům. Planě bychom jej našli růst v oblasti východní Indie a na přilehlých ostrovech.

Patří mezi vytrvalé oddenkaté byliny z čeledi zázvorovitých. Oddenek má červenou až žlutohnědou barvu, roste vodorovně a je ztluštělý. Z něj pak vyrůstají přímé lodyhy dorůstající výšky až 2 metry. Jsou ukončeny květem, který tvoří hrozen zelenavě bílých kvítků. Plod je tobolka kulovitého tvaru, která je zdužnatělá a obsahuje 2-3 ztvrdlá semena.

Obsah látek

V oddenku nalezneme silice (cineol, eugenol), flavonoidy (kemferol, kvercetin, galagin), pryskyřici, třísloviny a škrob. Pokud je oddenek usušený a rozemletý, vzniká z něj prášek béžového zbarvení, který má hořkou až palčivou chuť a kořeněnou vůni, která je podobná směsi pepře a zázvoru.

Léčivé účinky

Lze jej využít pro podporu trávení, pomáhá totiž zvyšovat množství žaludečních šťav a zlepšuje jejich kvalitu. Také se využívá při bolestech žaludku a chronických zánětech střev. Pomáhá regulovat a obnovovat menstruaci a je také vhodným afrodiziakem.

POZOR – nepoužívat při žaludečních a dvanáctníkových vředech.

  • Užívání

Doporučená denní dávka je 1-3 gramy suché látky. Většinou se užívá jako odvar nebo tinktura. Velmi oblíbený je i ve směsi s dalšími léčivkami.