Je to velmi staré a v minulých dobách velmi používané koření. Jeho zbytky se nalezly v hrobech egyptských mumií. Jeho domovinou je pravděpodobně oblast Středozemního moře, především Etiopie, a západní Asie.

Jedná se o jednoletou bylinu, která má mohutný vzrůst. Okolíky mají bílou nebo načervenalou barvu a plody jsou dvounažky, které se podobají plodům kmínu našemu, jsou však delší.

Obsah látek

V plodech se nacházejí silice, jejichž hlavní částí jsou cuminaldehyd a p-cymol, látky svérázné a pronikavě aromatické vůně a nahořklé chuti.

Mletá semena nalezneme jako součást celé řady kořenících směsí. Je vhodný pro přípravu pikantních jídel, do polévek, kořeněných salámů a používá se i při výrobě konzerv. Holanďané jím ochucují některé druhy sýrů a také jej nalezneme jako součást některých bylinných likérů. U nás se zatím používá jen velmi málo.

Léčivé účinky

Pomáhá stimulovat trávicí soustavu a podporuje očistu krve. Také se užívá při nemocech žaludku, žlučníku a střev.