KetolátkyBarbora Brodacká 23. 05. 2017Ketolátky jsou organické sloučeniny vznikající při štěpení tuků potřebných pro získání energie, a to zvláště...
IzotiokyanátyBarbora Brodacká 23. 05. 2017Izotiokyanáty jsou chemické látky rostlinného původu. Předpokládá se o nich, že jsou schopny posilovat obranu...
IndolyPavla Novotná 23. 05. 2017Indoly jsou dusíkaté sloučeniny, které lze nalézt v kapustě a ostatních zeleninách patřících do čeledi...
HistaminBarbora Brodacká 23. 05. 2017Histamin je chemická látka přítomná ve většině tkání. Spolu s dalšími látkami tvoří součást obranného...
GlykogenBarbora Brodacká 23. 05. 2017Glykogen je v podstatě živočišný škrob. Je tvořen řetězcem jednotek glukózy v okamžiku, kdy organismus...
GlukagonPavla Novotná 23. 05. 2017Glukagon je hormon, který je vylučován slinivkou břišní. K jeho účinkům patří zvyšování hladiny glukózy...
AminyBarbora Brodacká 23. 05. 2017Aminy jsou dusíkaté sloučeniny, které obsahují některé potraviny. Spolu s dusitany, které jsou rovněž přítomné...
AflatoxinBarbora Brodacká 23. 05. 2017Aflatoxin je velice účinný jed, který je produkován plísní Aspergillus flavus. Jeho nebezpečí spočívá v...
HemaglutininKristýna Brázdová 22. 05. 2017Hemaglutinin je látka podporující vznik sraženin, jež způsobuje spojování.
GoitrogenyPavla Novotná 22. 05. 2017Goitrogeny jsou přírodně se vyskytující sloučeniny, jež potlačují funkce štítné žlázy.
GlykolipidyKristýna Brázdová 22. 05. 2017Glykolipidy jsou látky obsažené v másle, s protiinfekčními vlastnostmi.
Glykemický indexKristýna Brázdová 22. 05. 2017Glykemický index je míra, určující nakolik konkrétní potravina (například ovoce) zvyšuje hladinu krevního cukru.
Glykemická náložPavla Novotná 22. 05. 2017Glykemická nálož je míra, určující nakolik daná potravina zvyšuje hladinu krevního cukru, jež bere v...
GlycyrrhizinKristýna Brázdová 22. 05. 2017Glycyrrhizin je člen skupiny saponinů, aktivní složka lékořice.
GlutationKristýna Brázdová 22. 05. 2017Glutation je jeden z nejdůležitějších antioxidantů v našem těle, nezbytný pro replikaci lymfocytových imunitních buněk.
GlukosinolátyPavla Novotná 22. 05. 2017Glukosinoláty jsou fytonutrienty, jež jsou rodičovskými molekulami látek, zvyšujících odolnost lidského organismu vůči rakovině.
Gluation-S-transferázaKristýna Brázdová 22. 05. 2017Gluation-S-transferáza je enzym důležitý pro boj s rakovinou.
GingerolKristýna Brázdová 22. 05. 2017Gingerol je fytochemické látka dodávající aromatickou chut‘ zázvoru.
GeraniolKristýna Brázdová 22. 05. 2017Geraniol je fytochemická látka s antimikrobiálnimi účinky, jež může pomoci zastavit množení bakterií a hub.