Proč jíst kyselé zelí? Zachrání vaše zažíváníPavla Novotná 5. 05. 2017Kdysi měla babička ve spíži velký kameninový hrnec, jehož poklop jsme slaboučkými dětskými ručičkami snad...
Kolik soli denně už je přespříliš?Pavla Novotná 28. 04. 2017Když začnete nárazově jíst slaného jídla, budete mít žízeň. Tělo vám tím dává přirozeně najevo,...
Jak nakupovat, skladovat a vařit špenát?Pavla Novotná 24. 04. 2017Všimli jste si, že se obchodní domy teď hemží špenátem? Pokud nejste zdatný pěstitel, možná...
Znáte extrakt z jadérek grepu? Víte, jak vám může být prospěšný?Barbora Brodacká 31. 03. 2017Před několika lety se kosmetický trh zaměřil na léčivé síly grepu. Když výzkumníci uspěli v...
Papričky nejenže rozproudí vašeho milého, ale třeba zastaví i rýmuBarbora Brodacká 30. 03. 2017Americký pepř, červený pepř, čili papričky, chilli, chilli pepř, indiánský pepř, papřika, peprnec, pepřika, španělský...
Kaki: Pokrm bohů z ValencieKristýna Brázdová 9. 03. 2017V našich obchodech již není ničím neobvyklým. Oranžové, lesklé ovoce ve tvaru broskve, se celým jménem nazývá Kaki Persimon Bouquet.
Na quinoi „ujížděli“ už staří Inkové a vy byste měli takéKristýna Brázdová 2. 03. 2017Hned na začátku je potřeba říci, že quinoa je superpotravina. Pokud teď půjdete a tuto „obilovinu“ zařadíte do svého jídelníčku, uděláte dobře.
Sladké brambory? Určitě! Dejte si batátyBarbora Brodacká 23. 02. 2017Hlízy tropické rostliny povijnice batátové či jedle jsou tzv. batáty. Sladké brambory. Čím dál více se uplatňují v našich kuchyních, neboť jsou velmi zdravé
Zapomeňte na cukr, využijte javorový sirupPavla Novotná 20. 02. 2017Kanada má ve znaku javorový list a právě z této země pochází i javorový sirup, který...
Černý kmín, medicínský zázrak, o kterém mluví i BibleKristýna Brázdová 25. 01. 2017Černý kmín, latinsky Nigella Sativa, vyniká mimořádnými léčivými schopnostmi. Tvrdilo se o něm, že vyléčí každou nemoc.
TopinamburyKristýna Brázdová 24. 08. 2016Topinambury se snadno pěstují a přesto je mnoho lidí nezná. Jsou to hlízy zvláštního druhu...
ZeměžlučPavla Novotná 23. 08. 2016Zeměžluč roste na pasekách a lesních loukách. kvete v létě. Zeměžluč lékařská (Erythrea Centaurium) byla...
Růže šípkováPavla Novotná 22. 08. 2016Růže šípková nabízí šípky s bohatým obsahem vitamínu C, vyšším. než je v citrónech a...
Mařinka vonnáPavla Novotná 21. 08. 2016Mařinka vonná byla pro staré kuchaře „božcovým kořením“, kvete v květnu a v červnu. najde...
HeřmánekPavla Novotná 20. 08. 2016Heřmánek je především lékem. Posiluje žaludek, podporuje léčebné pocení. Heřmánkové obklady a lázně prospívají při...
SvídaPavla Novotná 19. 08. 2016Svída je nevysoký keř s rovnými větvemi, v zimě krvavě červenými. Drobné bílé květy se...
Střemcha hroznovitáPavla Novotná 17. 08. 2016Střemcha hroznovitá má blízké příbuzné, slívu obecnou, švestku, ptačí třešeň nebo višeň, plody jsou jedlé,...
VejcePavla Novotná 16. 08. 2016Vejce jsou velmi významnou potravinou, kterou najdeme v jídelníčku lidí po celém světě. Je to...
Hrachor lučníPavla Novotná 16. 08. 2016Jeho hnědé podzemní hlízy mají bílou nasládlou dužinu, která se může jíst syrová i vařená....