Topinambury

Topinambury se snadno pěstují a přesto je mnoho lidí nezná. Jsou to hlízy zvláštního druhu slunečnice, podobné bramborům. U nás jsou známé pod jménem „židovské brambory“.

Jsou barvy nažloutlé, starší jsou zbarveny do fialova. Jsou výživné, neboť obsahují hojně uhlohydrátů, ze zásaditých solí obsahují sodík a železo. Na rozdíl od bramborů neobsahují škrob, nýbrž inulin, hodí se proto pro diabetiky. Topinambury kupujeme jen čerstvé, pak je za syrova oloupeme a můžeme je i syrové jíst. Chutnají jako lískové oříšky. V zimě, kdy je nedostatek čerstvé zeleniny, hodí se znamenitě ke chroupání.

Kristýna Brázdová

Psaní je pro mě velkým koníčkem a vášní v jednom. Zdraví a příroda jsou moje nejoblíbenější témata, a proto i často přispívám na tento magazín. Mimo počítač ráda vařím, a tak možná ode mě uvidíte i tipy na něco dobrého na zub. :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.