Salát hlávkovýPavla Novotná 6. 07. 2016Hlávkový salát patří mezi zeleninu, kterou bychom rozhodně neměli vynechávat z jídelníčku, neboť má mnoho...
Řepa červenáPavla Novotná 6. 07. 2016Mnoho lidí se řepě vyhýbá, ale jedná se o mimořádně zdravou plodinu, která je po...
Kokoška pastuší tobolkaPavla Novotná 6. 07. 2016Kokoška pastuší tobolka nahrazuje koření, hlavně pepř. Kvete od jara do sklonku podzimu na úhorech,...
DubKristýna Brázdová 5. 07. 2016Usušené žaludy, jemně rozdrcené, nahradily zálesákům mouku. Svíravou nahořklou chuť vyluhovali. Zralé žaludy oloupali, rozkrájeli...
KvětákBarbora Brodacká 4. 07. 2016Květák je výborný zejména v parných letních dnech. Je lehce stravitelný a bohatý na vápník....
VrbovkaBarbora Brodacká 3. 07. 2016Vrbovka kvete růžově od června do září ve špičatém hroznů, listy se podobají vrbovým. Mladé...
Vikev plotníPavla Novotná 3. 07. 2016Vikev polní poskytuje nasládlé kořeny, jedlé za syrova i vařené. Připomíná mrkev, ale je ještě...
BazalkaBarbora Brodacká 3. 07. 2016Oblíbenost bazalky stoupla natolik, že ji má nejedna hospodyňka vysazenou za oknem. Tato bylina je rozšířena...
Šťavel kyselýPavla Novotná 3. 07. 2016Šťavel kyselý, neboli zaječí jetel, má lístky podobné jetelovým trojlístkům, najde se i v zimě...
Šípatka střelolistáKristýna Brázdová 3. 07. 2016Šípatka střelolistá může nahradit brambory. Roste u břehů rybníků a řek, listy trčí z vody...
Stulík žlutýKristýna Brázdová 3. 07. 2016Stulík žlutý je okrasou tichých vod s nápadně žlutými květy. Má jedlý oddenek; jeho plod...
Lopuch plstnatýBarbora Brodacká 3. 07. 2016Lopuch plstnatý – má chutný kořen, který nahradí petržel nebo mrkev. Nejlepší je před jarem....
Kotvice plovoucíKristýna Brázdová 3. 07. 2016Vodní ořech – pokrývá velké vodní plochy, tenká lodyha se zachycuje na dně zelenavými jemnými...
Kapraď samecKristýna Brázdová 2. 07. 2016Mladé výhonky, syrové nebo zbavené vláknitého povrchu a vařené jsou velmi chutné. Nejdřív vařte asi...
Vraní okoPavla Novotná 2. 07. 2016Vraní oko je prudce jedovaté! Varujte před jeho plodem především děti, kterým se ta hezká...
Pupava bezlodyžnáKristýna Brázdová 2. 07. 2016Pupava bezlodyžná se na slunci otevře a za deště zavírá. Její úbory sedí uprostřed růžic...
OstružinaBarbora Brodacká 2. 07. 2016Na kompot a na šťávu do nápojů je ostružina výborná. Z mladých čerstvých, sušených i...
Merlík všedobrKristýna Brázdová 2. 07. 2016Merlík všedobr roste na návsích a na rumištích jako nepříjemný plevel. Mladé výhonky a listy...
MalinaBarbora Brodacká 2. 07. 2016Malina nepotřebuje doporučení. Na kompot a na šťávu do nápojů je výborná. Z mladých čerstvých,...
KopřivaKristýna Brázdová 2. 07. 2016Mladé listy kopřivy se dají použít jako salát nebo špenát, sekají se jako přísada do...