Usušené žaludy, jemně rozdrcené, nahradily zálesákům mouku. Svíravou nahořklou chuť vyluhovali. Zralé žaludy oloupali, rozkrájeli je a zalili vodou. Tu měnili třikrát denně po dobu dvou dnů. Pak je rozvařili, kašovitou hmotu vysušili, drtili ji na mouku. Dávali přednost žaludům trochu namrzlým. V době války nahrazovaly pražené žaludy zrnkovou kávu. Výživné kaštany z jírovce – „kaštanu koňského“ – vařte nebomopékejte v horkém popelu.

Sdílejte svým přátelům:

Kristýna Brázdová

Kristýna Brázdová

Psaní je pro mě velkým koníčkem a vášní v jednom. Zdraví a příroda jsou moje nejoblíbenější témata, a proto i často přispívám na tento magazín. Mimo počítač ráda vařím, a tak možná ode mě uvidíte i tipy na něco dobrého na zub. :)