Vodní ořech – pokrývá velké vodní plochy, tenká lodyha se zachycuje na dně zelenavými jemnými kořínky. Po odkvětu na konci května se vyvine na květní stopce dva až pět centimetrů dlouhý oříšek s růžky připomínající kotvu. V oříšku je bílé, chutné a výživné jádro s množstvím škrobu, bílkovin i troškou tuku. Jíme je syrové, vařené nebo pečené. Celý ořech pečeme v horkém popelu jako brambory. Z upražených oříšků kotvice získáme mouku. Tato rostlina byla také lidovým lékem proti průjmům.

Sdílejte svým přátelům:

Kristýna Brázdová

Kristýna Brázdová

Psaní je pro mě velkým koníčkem a vášní v jednom. Zdraví a příroda jsou moje nejoblíbenější témata, a proto i často přispívám na tento magazín. Mimo počítač ráda vařím, a tak možná ode mě uvidíte i tipy na něco dobrého na zub. :)