PodbělBarbora Brodacká 22. 07. 2016Listy podbělu nahradí pod širým nebem zeleninu, poslouží jako příkrm. Přiživuje se na kořenech listnatých...
PampeliškaPavla Novotná 21. 07. 2016Pampeliška má dlouhý kůlový kořen. bohatý na škrob a cukr. Kořeny podélně rozřežte, usušte je...
TymiánKristýna Brázdová 20. 07. 2016Pokud již kuchařský um nějaký ten rok ovládáte, jistě už jste se seznámili s tymiánem....
MajoránkaBarbora Brodacká 20. 07. 2016Zatímco někteří si bez majoránky nedokáží vaření ani představit, někteří ji nepoužívají vůbec, což je...
Čekanka salátováBarbora Brodacká 19. 07. 2016Listové puky čekanky jsou zeleninou příjemně nahořklé chuti. V obchodě je dostaneme v zimních i...
Kozlíček jarníBarbora Brodacká 19. 07. 2016Kozlíček jarní, nebo také polníček, se připravuje na salát, přidává se do omáček a do...
FialkaBarbora Brodacká 17. 07. 2016Fialka nebyla stvořena k jídlu, ale pro vůni a krásu. Přesto se dávají její rozsekané...
JáhlyPavla Novotná 16. 07. 2016Jáhly jsou prosné obilky, které by měly být známé všem příznivcům zdravé výživy. Kromě uhlovodanů...
ČekankaKristýna Brázdová 16. 07. 2016Čekanka se stala kávovinou. náhražkou kávy. Usušte a upražte její kořen. Z listů může být...
Pcháč zelinnýPavla Novotná 15. 07. 2016Pcháč zelinný, bodlák, kvete od července do září bledožlutými květy. Chutná dobytku, koním. vepřům. husám,...
HřebíčekKristýna Brázdová 15. 07. 2016Toto silně aromatické koření ve tvaru kalichu či malého hřebíku zná snad každý. Hřebíček se...
Blatouch bahenníBarbora Brodacká 12. 07. 2016Blatouch bahenní kvete od dubna do června a čerstvá šťáva z této rostliny, hořce ostrá,...
Muškátový oříšekBarbora Brodacká 12. 07. 2016Jedná se o sušené semeno muškátovníku pravého. Někdo ho zná čistě jen jako koření, jiní ho...
Rozchodník bílýKristýna Brázdová 11. 07. 2016Rozchodník bílý poslouží podobně jako netřesk, jen je trochu nakyslý. Moučnaté šištičky na kořenech se...
Penízek rolníPavla Novotná 10. 07. 2016Penízek rolní má v semenech až 30 % jedlého oleje podobné chuti jako lněný olej....
Netřesk střešníKristýna Brázdová 9. 07. 2016Vařené dužnaté růžice netřesku mají chuť jako růžičková kapusta. Jen je posypat strouhankou a polít...
Mochna husíBarbora Brodacká 8. 07. 2016Mochna husí kvete od května do října žlutými květy. Plazí se po zemi. Rostlinky na...
TuřínKristýna Brázdová 7. 07. 2016Tuřín patří mezi nejlevnější zeleninu a přitom je velice výživný. Zásobuje nás především vápníkem, proto...