Průvodce světem olejů: Které používat a kterým je lepší se vyhnout?

Při smažení, pečení a přípravě pokrmů můžete použít celou řadu olejů. Některé oleje, jako je slunečnicový, řepkový či olivový, jsou poměrně dobře známé, zatímco o jiných, jako je avokádový či sójový olej, toho možná příliš nevíte. To, který olej je nejlepší použít, závisí nejen na typu připravovaného jídla, ale také na chuti, kterou hledáte, či na vašich zdravotních preferencích.

Oleje a vaření

Při vaření se vyplatí zamyslet se nad tak zvaným kouřovým bodem oleje. To je zjednodušeně řečeno bod, při kterém se olej začíná přepalovat, což s sebou nese určitá zdravotní rizika. Obecně platí, že čím je olej rafinovanější, tím vyšší má kouřový bod. Níže jsou uvedeny některé výhody a nevýhody oblíbených olejů v abecedním pořadí.

Avokádový olej: ano

Podle odborníků může avokádový olej pomáhat předcházet mnoha onemocněním, včetně hypertenze a vysoké hladiny cholesterolu. Jde o víceúčelový olej s výraznou chutí a vůní. Lze ho použít na vaření a pečení i do marinád a salátových zálivek. Navíc odolává vysokým teplotám, aniž by se rozkládal a ztrácel své zdraví prospěšné vlastnosti. Kromě použití v pokrmech ho můžete použít i jako přípravek k ošetření pleti. Avokádový olej je totiž bohatý na kyselinu linolovou, linolenovou a olejovou i na vitamín E. Všechny tyto látky mají antioxidační účinky a působí na pokožku protizánětlivě.

Hroznový olej: spíše ne

Hroznový olej je často považován za zdravý, protože obsahuje velké množství polynenasycených tuků a vitamínu E. Olej z hroznových semínek obsahuje také vysoké množství omega-6 mastných kyselin. Ty Americká kardiologická asociace doporučuje konzumovat s mírou a jako součást stravy, která obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Některé oleje z hroznových semínek mohou ale obsahovat i škodlivé množství polycyklických aromatických uhlovodíků, o kterých je známo, že u zvířat zvyšují riziko zánětů v těle a také riziko vzniku rakoviny.

Kokosový olej: ano, ale s mírou

Pokud jde o vaření při vysokých teplotách, jako je smažení a opékání, může být kokosový olej dobrou volbou. Skládá se přibližně z 80 až 90 procent z mastných kyselin, díky čemuž je odolný vůči teplu. Ne všechny výzkumy se ale shodují na tom, zda je kokosový olej zdravý, jeho přínosy zůstávají mírně kontroverzní.

Kukuřičný olej: spíše ne

Kukuřičný olej je druh rostlinného oleje, který se často vyskytuje v margarínech. Má vysoký obsah omega-6 mastných kyselin, vyrábí se z geneticky modifikované kukuřice, je vysoce rafinovaný a při zahřívání může produkovat škodlivé chemické látky. Kukuřičný olej je spojován se zvýšenou mírou zánětů, poškozením jater i srdečními chorobami.

Lněný olej: ano

Lněný olej pochází ze zralých lněných semínek, která byla lisována za studena. Je plný užitečných látek, včetně omega-3 mastných kyselin, vlákniny, lignanů a minerálů, jako je vápník a hořčík. Jedna analýza, která se zabývala protizánětlivými vlastnostmi lněného oleje, zjistila, že obsahuje sloučeniny, které pomáhají zpomalovat tvorbu C-reaktivních proteinů, bílkoviny způsobující zánět. Lněný olej lze použít do studených pokrmů, ale neměl by se používat do jídel, která vyžadují ohřev. Když je vystaven teplu, mohou se v něm vytvářet nebezpečné látky.

Olivový olej: ano

Většina odborníků se shoduje na tom, že olivový olej je zdravý a jeho konzumace našemu organismu přináší řadu výhod. Studie, které se zúčastnily osoby se srdečním onemocněním, například zjistila, že aspekty středomořské stravy, včetně používání olivového oleje namísto jiných olejů, napomáhá snížení hladiny špatného cholesterolu. Kromě toho olivový olej snižuje riziko vzniku metabolického syndromu, zánětů, rakoviny i Alzheimerovy choroby.

Olivový olej v pánvi s cibulkou.
zdroj: unsplash.com

Olivový olej je nejlepší používat v souvislosti se studenou kuchyní, tak si zachová nejvíce svých zdraví prospěšných vlastností. Při přípravě masa či ryb ho využijete při přípravě marinád. V neposlední řadě si jím lze pokapat jídlo po dokončení přípravy, abyste mu dodali ještě více chuti.

Olej z vlašských ořechů: ano

Tento olej se vyrábí lisováním vlašských ořechů. Je plný živin a antioxidantů, nenasycených mastných kyselin a polyfenolů. Konzumace tohoto oleje může zlepšit zdraví srdce, snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko některých typů rakoviny. Používání oleje z vlašských ořechů pomáhá také v boji proti chronickým zánětům v celém těle. Studie publikovaná v časopise European Journal of Nutrition též zjistila, že tento olej může snižovat oxidační stres. Olej z vlašských ořechů má bohatou chuť, která doplňuje maso, saláty, těstoviny, a dokonce i dezerty. Nejlepší je však přidávat ho těsně po uvaření pokrmu, protože vařením hořkne. Olej byste měli uchovávat v chladničce, aby zůstal čerstvý.

Řepkový olej: spíše ne

Podle serveru The Nutrition Source je významným problémem to, že řepkový olej může obsahovat transmastné kyseliny, které způsobují závažné zdravotní problémy. Na vině je deodorizace, což je finální proces rafinace. Tento proces též dává řepkovému oleji jeho mdlou chuť. Mezi negativní účinky spojené s řepkovým olejem patří zvýšená zánětlivost, problémy s pamětí a srdeční problémy. Studie na potkanech zjistila, že řepkový olej při zahřívání uvolňuje sloučeniny, které mohou podporovat a aktivovat zánětlivé markery v těle. Kromě toho je navíc spojován s metabolickým syndromem u lidí s nadváhou.

Slunečnicový olej: ano

Slunečnicový olej je považován za zdravý, protože obsahuje nenasycené tuky, které mohou být prospěšné pro zdraví srdce. Konzumace slunečnicového oleje snižuje hladinu LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu. Jedna studie zjistila, že dospělí, kteří po dobu 10 týdnů konzumovali stravu bohatou na slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové, měli nižší hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů. Slunečnicový olej lze používat k pečení, smažení a fritování, protože má vysoký kouřový bod.

Sójový olej: spíše ne

Jedná se o běžně používaný olej, který se nachází v mnoha potravinách, včetně salátových dresinků. Protože je hydrogenovaný, měl by se používat s mírou. Vědci zjistili souvislost mezi sójovým olejem a neurologickými poruchami, jako jsou úzkost, deprese, autismus a Alzheimerova choroba. Studie srovnávala myši, které byly krmeny třemi různými typy olejů: sójovým olejem, sójovým olejem upraveným tak, aby obsahoval málo kyseliny linolové, a kokosovým olejem. Byly zjištěny významné účinky sójového oleje na hypotalamus, což je část mozku odpovědná za mnoho funkcí, včetně metabolismu, uvolňování hormonů a regulace tělesné teploty.

Co vše se vyplatí vědět o olivovém oleji?

Zdroj: health.clevelandclinic.org, healthline.com, mayoclinic.org, hsph.harvard.edu, professional.heart.org, ncbi.nlm.nih.gov, sciencedaily.com, linkinghub.elsevier.com, link.springer.com, mdpi.com, medicalnewstoday.com, jandonline.org

Martina Šťastná

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X