Semínka: Konzumace některých spíše škodí, než prospívá. Která se vyplatí nejíst?

Lněná, slunečnicová, dýňová, chia, sezamová či konopná. Rozmanitá semínka jsou dnes často prezentována jako důležitá součást zdravého jídelníčku, neboť jejich konzumace má na náš organismus blahodárné účinky. Někteří z nás tak mohou snadno nabýt dojmu, že konzumace veškerých semínek je prospěšná. Proč tedy například nesníst celý ohryzek po jablku i se semínky uvnitř?

Není semínko jako semínko

Jablka jsou oblíbeným a zdravým ovocem. V angličtině existuje dokonce pořekadlo „an apple a day keeps the doctor away“ neboli „jedno jablko denně udrží lékaře od těla“. Výzkumy potvrzují například jejich antioxidační vlastnosti, které pomáhají chránit před oxidačním poškozením způsobujícím rakovinu. Jablka v závislosti na odrůdě mohou mít různou barvu i chuť. V centru všech pak narazíte na drobná hnědá až černá semínka. Tato semínka ale obsahují amygdalin, látku, která při kontaktu s lidskými trávicími enzymy uvolňuje kyanovodík. Kromě konzumace semínek jako takových je můžete poměrně jednoduše vypít také v podobě džusu. Jablečná šťáva a džusy totiž často obsahují celá rozdrcená jablka včetně jádřince a semen.

Semínka a kyanid

Kyanovodík je chemická látka známá jako jeden z nejsmrtelnějších jedů. Mnoho sloučenin, které obsahují kyanid, se vyskytuje v přírodě v semenech. Jedním z nich je amygdalin. Jablečná semena a mnoho dalších ovocných semen nebo pecek má vnější vrstvu odolnou vůči trávicím šťávám. Pokud však semínka rozžvýkáte, může se amygdalin v těle uvolnit a vytvořit kyanovodík. Většinou ale nesníme takové množství semínek, abychom se ocitli v akutním nebezpečí. Mírné příznaky otravy mohou zahrnovat bolesti hlavy, závratě či zmatenost. Přesné množství potřebné k tomu, aby se někomu udělalo špatně, závisí na tělesné hmotnosti, větší riziko hrozí malým dětem, i odrůdě jablka.

Boty, nůž a rozkrojené jablko se semínky.
zdroj: pexels.com

Mohou nás jablečná semínka zabít?

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je smrtelná perorální dávka kyanovodíku pro člověka přibližně 1-2 mg/kg. Většina jablečných jádřinců obsahuje přibližně pět jader. Abyste obdrželi smrtelnou dávku, museli byste tak rozžvýkat a sníst asi 100 jablečných semen nebo 20 jádřinců. Nicméně podle odborníků i vystavení malému množství kyanovodíku může být nebezpečné. Kyanid může především u slabších, starších či nemocných osob poškodit srdce a mozek, a dokonce vést ke kómatu a smrti. Kromě jablečných či hruškových semínek bychom se měli vyvarovat též konzumaci semínek, která najdeme uvnitř pecek meruněk či broskví, nebezpečné mohu být též pecky třešní a višní.

Velmi často se mluví také o jablečném octu. Znáte jeho účinky?

Zdroj: medicalnewstoday.com, eprints.whiterose.ac.uk, ncbi.nlm.nih.gov, mayoclinic.org, cdc.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Martina Šťastná

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)
Komentáře
  1. „Přesné množství potřebné k tomu, aby se někomu udělalo špatně, závisí na tělesné hmotnosti, větší riziko hrozí malým dětem, i odrůdě jablka.“ Chudák odrůda jablka, hrozí ji vyšší riziko, že jí bude špatně… 🙂

    1. Dobrý den, děkujeme za váš komentář.
      Máte pravdu, že ve výsledku tato věta vyznívá trochu humorně.
      Nicméně naším původním záměrem bylo vložit do věty – „Přesné množství potřebné k tomu, aby se někomu udělalo špatně, závisí na tělesné hmotnosti i odrůdě jablka.“ – upřesnění z hlediska, že pokud jde o hmotnost – „větší riziko hrozí malým dětem“ – a tuto informaci jsme tak z obou stran oddělili čárkami. Budeme se snažit, aby k podobným dvojsmyslnostem nedocházelo.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X