Slyšeli už jste někdy o jojo efektu? Určitě ano. Ale víte, proč vlastně vzniká a že se s ním pojí celá řada zdravotních problémů? A že čím častěji se v životě pokusíte o hubnutí, tím více tloustnete nejen v oblasti břicha? Přečtěte si vědecký pohled na jojo efekt v souvislostech, které vám možná konečně pomůžou zhubnout.
Více hubnutí=více tloustnutí
Bojujete s váhou celý život? A znáte ve svém okolí někoho, kdo svá kila dlouho neřešil a pak se mu najednou podařilo shodit víc, než vám za celý život? Tak přesně o tom je bludný kruh jojo efektu.
Paradoxně čím více se snažíte zhubnout a opakujete různé diety a pokusy, tím více se vaše tělo brání. Nejen že po rychlém hubnutí máte kila navíc i s úroky, ale každý další pokus je o něco těžší. Vážnější problém ovšem je, že opakované hubnutí s sebou bohužel nese i zvýšená zdravotní rizika.
Vědecké týmy z několika zemí před časem provedly souhrnnou studii, ve které zkoumaly celkem 31 studií, které se zabývaly vlivem opakovaného hubnutí a jojo efektu na celkový zdravotní stav a riziko dalších komplikací. 11 z nich prokázalo přímou souvislost mezi opakovaným hubnutím a následným tloustnutím v oblasti břicha. Břišní neboli viscerální tuk je přitom nejvíce nebezpečná oblast, protože přímo naléhá na důležité orgány. Riziko obezity a tloustnutí na břiše je tedy vyšší, pokud už za sebou máte několik neúspěšných pokusů zhubnout.
Trápí vás pneumatika okolo pupku? Přečtěte si tipy jak zhubnout břicho, které snadno zařadíte do vašeho každodenního režimu.
Jojo efekt a cukrovka
Stejná souhrnná studie zkoumala také možné souvislosti mezi opakovaným přibíráním na váze a cukrovkou. Diabetes 2.typu patří mezi nejčastější civilizační choroby, tedy nemoci, které si způsobujeme nevhodným životním stylem. Pozitivní je, že 76% ze všech 31 zkoumaných studií nepotvrdilo fakt, že jojo efekt přispívá k rozvoji cukrovky a zvyšování hladiny krevního cukru.
Na druhou stravu, zvýšené riziko rozvoje diabetu II. typu neodmyslitelně patří jak k nadváze, tak k obezitě, stejně jako vysoký krevní tlak a vyšší pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob.
Jak zhubnout bez jojo efektu
Pokud vás už někdy jojo efekt potkal, zřejmě víte, proč se tak stalo. Opětovné zvýšení hmotnosti bývá následkem příliš rychlého hubnutí. Z tohoto důvodu nikdy nemohou fungovat metody jako:
- týdenní detoxikační kůra, kdy pijete pouze ovocné šťávy (detox vám pročistí organismus, ale nepřijdete ani o gram tuku)
- jednostranné diety zaměřené pouze na jeden druh potravin, jako např. vajíčková, ovocná, zelná (vaše tělo bude čerpat energii ze svalů a tuků se opět nezbaví)
- tukožroutská polévka (ve skutečnosti “žere” svaly)
- hubnutí kojením (jakmile přestanete kojit, je velmi těžké si udržet hmotnost, aniž byste změnili jídelníček)
- extrémní snížení příjmu (tempo hubnutí nad 1 kg/týden)
Všechny tyto metody pro rychlé hubnutí mají jedno společné: první dny vás namotivují, protože uvidíte rychlé výsledky. Úbytek hmotnosti má ale na svědomí pouze vyprázdnění střev, zbavení se zadržované vody v těle a až nakonec hubnutí, ovšem svalů. A čím méně je ve vašem těle svalové hmoty, tím pomaleji funguje váš metabolismus. Navíc díky kalorickému deficitu se brzy cítíte unavení, psychicky vyčerpaní a časem polevíte.
Stačí 2000 kalorií denně
Osvědčený způsob, jak zdravě zhubnout bez jojo efektu a netrpět nedostatkem živin, je počítání kalorií. Své vlastní hodnoty bazálního metabolismu a doporučeného příjmu kalorií byste měli konzultovat se svým lékařem. V zásadě ale platí, že dospělý člověk by měl za den přijmout okolo 2000 kalorií. Toto číslo ovšem odpovídá udržení zdravé hmotnosti. V případě, že chcete zhubnout, byste měli přijímat o něco méně a svůj příjem taktéž přizpůsobit svému výdeji.
Je velký rozdíl, jestli přijmete například 280 kalorií v párku v rohlíku, který váš žaludek nezaplní, nebo jestli si dáte přírodní kuřecí řízek (150 kcal), 100 g vařených brambor (69 kcal) a k tomu ještě hromadu zeleniny s minimální kalorickou hodnotou. S výběrem vhodného jídla a získáním alespoň základního přehledu o nutričním složení potravin vám pomůže některá z aplikací či webových stránek na počítání kalorií.
Zdroj: mayoclinic.org