K udržení zdravé váhy stačí jíst 2000 kalorií denně

Dodržování 2000 kalorické stravy je základ pro plánování zdravých jídel, která by měla být součástí zdravého životního stylu. Některým lidem může tato hodnota stačit k udržení hmotnosti, jiní si budou muset kalorie navýšit nebo snížit podle toho, jestli se chystají zhubnout nebo přibrat. 

Kolik kalorií denně potřebujeme

Pokud člověk přijme více kalorií, než potřebuje, uloží se mu do tukových zásob a postupem času může dospět k obezitě. Stavy spojené s nadváhou nebo obezitou vedou také s vyšším nákladům na lékařskou péči. 

Počet kalorií, které člověk k životu potřebuje, může být vyšší nebo nižší než 2 000 kalorií. Počet přijatých kalorií závisí na

  • stáří jedince
  • pohlaví
  • výšce a váze
  • úrovni fyzické aktivity

Podle pokynů o stravování vyžadují dospělé ženy přibližně 2 000 – 2 200 kalorií denně, pokud mají alespoň mírnou aktivitu. Středně aktivní muži stejného věku 19-50 let by měli přijmout 2 400- 2 800 kalorií denně. 

co jíst na udržení hmotnosti
pixabay.com

Cílem je omezit nezdravé potraviny

Potraviny s vysokým obsahem živin obsahují více živin než kalorií a mají nízký obsah tuku, cukru a soli. Mezi užitečné živiny patří protein, vláknina, vitamíny a minerály. Existuje spousta seznamů doporučených potravin, kterých můžete konzumovat neomezené množství. Jsou naopak potraviny, které výživoví poradci vůbec nedoporučují. 

Ze zeleniny můžete prakticky cokoliv. Od zelené a bílé až po červená rajčata a papriky. U ovoce už je to horší, protože některé druhy obsahují příliš mnoho sacharidů, které pro naše tělo nejsou přínosné ani zdravé. Jezte hlavně bobule, jablka nebo citrusové plody. Mezi potraviny, které jsou plné bílkovin, patří drůbeží maso, libové maso nebo ryby a mořské plody. Dopřejte si také semena a ořechy, luštěniny nebo sójový protein.

Co se týče mléčných výrobků, vybírejte jen ty, které mají nízké procento tuku. Vyzkoušet můžete také rostlinná mléka, která jsou oblíbená nejen u veganů. Zdravé tuky získáte z avokáda, oliv nebo mastných ryb. 

Zdravá jídla během hubnutí
pixabay.com

Jakým potravinám se vyhýbat

Určitě se vyhněte potravinám, které obsahují vysoké množství tuků, cukru a soli. Kalorií v těchto potravinách sice mohou přidat až 2 000 jednotek, ale neposkytnou vám základní živiny, které potřebuje vaše tělo. Sem se řadí potraviny s přidanými cukry jako jsou koláče a sladkosti, uměle zpracované potraviny nebo sladké nápoje. 

Ne všechny sladkosti jsou ale škodlivé, přečtěte si třeba proč je zdravé jíst hořkou čokoládu.

Tučné maso, zpracované uzeniny a červené maso by se také nemělo stát součástí vašeho jídelníčku. Obsahují nasycené tuky, stejně jako plnotučné mléčné výrobky. Častým tématem ohledně zdravého životního stylu je sůl. Někdo solí hodně, jiný zase vůbec. Sůl je v našem těle důležitá, ale i tady existují limity. 

Co se týče alkoholu, samozřejmě nejlepší variantou je úplně ho vyřadit. Dopřát si můžete suché bílé víno, ale ne více než 2 dcl za týden. 

Zkuste si jídelníček na týden rozplánovat tak, abyste vyzkoušeli různé potraviny. 

co nejíst při hubnutí
pixabay.com

Zdroj: medicalnewstoday.com

Raina Tomanová

Jmenuji se Raina Tomanová, narodila jsem se ve Vrchlabí, kde také pár let žiji. Mám dvě male děti a tři kočky. Zajímám se o témata z různých oborů, ráda si popovídám s přáteli, miluji hokej (jako fanoušek) a ráda objevuji nové věci :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X