Hyperaktivita u dětí lze zmírnit výběrem potravin: vyhněte se těm špatným

Hyperaktivita neboli ADHD syndrom je nemoc, s níž se potýkají děti i dospělí. Pracovat s hyperaktivním dítětem může být někdy náročné, ale naštěstí je tady pomoc z přírody. Zjistěte, čím nejlépe nakrmit dítě a které jídla a nápoje naopak vynechat. Tady jsou!

Lidský mozek se vyvíjí do 8 let věku s největší intenzitou a proto je tento věk klíčovým obdobím. Věděli jste, že tou správnou stravou můžete vývoj mozku vašeho dítěte nejen podpořit, ale také poškodit? Existuje celá řada potravin a látek, které s pravidelnou konzumací negativně ovlivňují vývin mozkové kůry u dětí. Které to jsou:

Kofein podporuje úzkosti

O zdravotních přínosech pití kávy se povedou spory nejspíše donekonečna, ale faktem je, že pravidelná konzumace kofeinu u dospělých způsobuje pocity úzkosti a neklid. Podle aktuálního výzkumu může kofein u dětí navíc vyvolat také poruchy spánku, nervozitu a další neblahé vedlejší účinky. 

Věděli jste, že kofein se v určité míře vyskytuje nejen v kávě, ale i v cole, černém čaji, oblíbené čokoládě a kakau? 

Na seznamu potravin obsahujících kofein nenajdete nic, co by děti v jídelníčku mohly postrádat. Kousek čokolády nebo kakao čas od času určitě nevadí, ale můžete je zkusit nahradit třeba karobem a místo čokoládové pomazánky plné palmového tuku zvolit třeba 100% ořechové máslo plné zdravých proteinů. Nezapomínejte také, že obsažený kofein se ve všech potravinách sčítá, proto se snažte nekombinovat kofeinová jídla s kofeinovými nápoji.

Holčička jí cukrovou vatu.
Zdroj obrázku: pixabay.com

Ropné potravinářské barvivo a ADHD

Milují vaše děti pestrobarevné bonbony, cupcaky s barevnou polevou a různé sycené nápoje zářivých barev? Věřte, že všechny tyto potraviny, které na první pohled lákají právě děti, často obsahují umělá potravinová barviva. Podle studií mohou tato barviva vyvolat hyperaktivitu, astma nebo i vyrážku. 

Snažte se co nejvíce připravovat jídlo doma a to včetně svačin, které si s sebou berou ven nebo do školy. Jakmile se totiž budete spoléhat na to, co si někde cestou koupíte, bude váš výběr značně omezený a ve většině případů na nic zdravého nenarazíte. 

Závislost na cukru

Snažíte se vyhýbat cukru? A víte, proč je bílý cukr škodlivý jak pro vás, tak pro děti? Rafinovaný cukr je totiž během své dlouhé cesty, kterou urazí z pole až na váš stůl, natolik průmyslově zpracovaný, že v něm nezůstane prakticky žádná výživová hodnota, pouze čistá energie, tzv. prázdné kalorie. 

V malém a přiměřeném množství je bílý cukr skoro neškodný, ale zpracované potraviny s nadměrným množstvím cukru mohou vyvolat u dětí hyperaktivitu. A co je horší, cukr může velice snadno vyvolat i závislost a to u dětí i dospělých. Zároveň může proměnit jejich chuťové preference– jakmile totiž navyknete dítě (i sebe) na sladké jogurty, šťávy nebo čokoládové tyčinky, návrat k bílému jogurtu, obyčejné vodě a müsli tyčince je vždy těžký.

Barevné donuty na podnose.
Zdroj obrázku: pixabay.com

Vyzkoušejte několik tipů, jak udělat jídlo atraktivní pro děti i s menším množství cukru:

  • Místo ovocného jogurtu podávejte bílý řecký jogurt s miskou čerstvého ovoce a nechte děti, ať si svoji porci namíchají podle sebe.
  • Pokud jsou děti zvyklé na sladké pití, připravte si s nimi džbánek domácí limonády. Na dno dejte led, nakrájejte kolečka citronu či pomeranče a přidejte ovoce, které máte zrovna po ruce nebo v mrazáku. Zalijte vodou nebo sodovkou bez příchutě.
  • Místo sladkých cereálií si s dětmi připravte domácí pečenou granolu, receptů najdete na internetu spoustu.

Při výběru potravin a nápojů, které svým dětem dopřáváte, dbejte na dodržování pravidla: všeho s mírou. To se týká i potravin, které jsou naopak pro děti více než prospěšné, jako například špenát, vajíčka a řecký jogurt. Podívejte se i na další potraviny, které mohou zmírnit projevy ADHD u dětí

Zdroj: activebeat.com

Martina Nosálková

Miluju chvíle ticha uprostřed lesa i cvrkot svých dvou mláďat. Věřím na přirozenost a rovnováhu. Pokud na světě existuje nějaký léčivý zázrak, je to síla přírody a její dary, které se musíme znovu naučit využívat.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)
Komentáře
  1. To asi záleží na genech. Táta si dával cukr i do piva, aby nebylo hořké. Celý život pil buď domácí sladké víno nebo vodu se sirupem. Dožil se 96 let a nikdy nebyl nemocný. Maminka taky tak podobně. Přitom byli štíhlí a čiperní až do konce. My se sestrou máme podobné zvyklosti v našich rodinách. Čistou vodu ne, prostě co nemá chuť, to mi žízeň nezažene. Takže buď sladký sirup nebo mléko. Už asi šedesát let snídám sladkou kávu s mlékem, čaj jsem pila asi dvakrát v životě a už nemusím. Bude mi brzo 80 (doufám), nepotřebuji žádné léky, hodně chodím, hodně se směju, jím už jen to, co mi chutná (zelenina k tomu nepatří) a mám radost ze života.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X