Ať už se snažíte zhubnout, omezit přísun sacharidů či preferujete ketogenní stravu, jistě oceníte seznam zeleniny s nízkým obsahem sacharidů. I v zelenině jsou totiž skryty sacharidy. Přičemž zpravidla zelenina s vyšším obsahem vlákniny obsahuje nižší dávku sacharidů.

Brokolice

Brokolice je skvělým zdrojem vitamínu C a K, ale také dalších mikroživin, jako je folát (kyselina listová), mangan či vitamín A. Dokáže náležitě zpestřit jídelníček. Připravit si ji můžete krátkým dušením, aby zůstala stále křupavá či si z ní připravit placičky. A na seznam s nízkým obsahem sacharidů jistě patří. Obsahuje 2, 4 g vlákniny na jeden šálek brokolice a pouze 3, 6 sacharidů.

Špenát

Špenát lze velmi pestře využívat při přípravě pokrmů. Špenátové listy lze přidat do smoothie, salátů, polévek, zapečených jídel apod. V jednom šálku špenátu je téměř dvojnásobné množství vitamínu K, které běžně potřebujete na celý den a jen 0, 4 g sacharidů. Je také skvělým zdrojem vitamínu C, A, manganu a kyseliny listové. Hodí se tedy jako skvělá součást stravy při hubnutí.

Chřest

Chřest u nás není natolik rozšířený, ale pěstovat ho klidně můžete i na své zahradě. Chřest je dobrým zdrojem vitamínu K, A, C, kyseliny listové a thiaminu (vitamin B1). Šálek tepelně upraveného chřestu obsahuje přibližně 2 g sacharidů a 1, 8 g vlákniny.

Avokádo

I když je botanicky avokádo klasifikováno jako ovoce, používá se spíše ve slané kuchyni. Úžasný zdroj zdraví prospěšných tuků, který byste neměli opomíjet. Kromě toho je zdrojem vitamínu C, K, draslíku, kyseliny listové a pantothenové. Jeden hrnek pokrájeného avokáda obsahuje kolem 10 g vlákniny a méně než 3 g sacharidů.

Kadeřávek

Kadeřávek se stal mezi příznivci zdravého stravování nesmírně oblíbený. Kadeřávek má specifickou chuť a mnoho přínosů pro lidské zdraví. Je zdrojem vitamínů A, K, C, ale také manganu, mědi a vápníku. Šálek tepelně neupraveného kadeřávku obsahuje skoro 1, 5 g vlákniny a jen 5, 4 g sacharidů.

Řapíkatý celer

Řapíkatý celer patří mezi nízkokalorické potraviny. Obsahuje vysoký podíl vody, ale je též zdrojem kyseliny listové, draslíku a vitamínů A a K. Na šálek obsahuje méně než 2 g sacharidů a 1, 6 g vlákniny.

Ředkvičky

Ředkvičky jsou ideálním doplňkem do salátů, ale poslouží i jako zdravá svačinka. Jsou plné vitamínu C, draslíku, kyseliny listové, ale obsahují i menší množství manganu, vápníku, železa a vitamínu B6. Šálek pokrájených ředkviček obsahuje asi 2 g vlákniny a 2 g sacharidů.

Rukola

Rukola má lehce pikantní chuť, ale do jídelníčku přináší dávku živin. Půl šálku rukoly poskytuje dávku vitamínu K, A, manganu a vápníku. Co se týká obsahu vlákniny, je to 0, 2 g a jen 0, 2 sacharidů.

Okurka

Okurka je skvělým hydratačním prostředkem. Dopřejte si okurku ve své stravě pravidelně. Půl šálku obsahuje jen 8 kalorií, 1, 6 g sacharidů a dávku vitamínu C a K.

Cuketa

Nyní je ideální čas, ve kterém dozrávají cukety na mnoha zahradách. Dopřejte si cuketu ve svém jídelníčku a užívejte si dávku riboflavinu, vitamínu C a B6. Má také velmi nízký obsah sacharidů.