Mrkev, typická česká zelenina, kterou má řada z nás spojenou s dušeným masem na mrkvi, pokrmem, který mnoho dětí nemá příliš v lásce. Tato kořenová zelenina, která je známá především vysokým obsahem provitamínu A, se dá ale v kuchyni použít mnoha dalšími způsoby. A s tím souvisí i otázka, kterou si někteří z nás v souvislosti s konzumací mrkve pokládají, tedy zda je lepší ji oloupat, nebo jíst i se slupkou.
Mrkev na tisíc způsobů
Tuto chutnou oranžovou zeleninu lze do svého jídelníčku zařadit mnoha způsoby. Pokud vám nechutná dušená, konzumujte ji syrovou, například v podobě nejrůznějších salátů či pomazánek, tepelně zpracovanou pak například v polévkách, vařenou v páře či v podobě mrkvových dortů a dalších sladkostí. Někteří rovněž nedají dopustit na mrkvovou šťávu. Kromě provitamínu A v mrkvi najdeme i vitamíny C, E, K a vitamíny skupiny B, z minerálních látek potom například vápník, hořčík, draslík či selen. V neposlední řadě je též bohatá na antioxidanty a vlákninu.
Ale zpět k naší otázce. Musíme mrkev před vařením nebo konzumací oloupat? Odpověď závisí na několika faktorech, včetně vašich osobních preferencí, některým lidem totiž vadí nahořklá chuť slupky, a také způsobu použití. Jsou situace, kdy není třeba slupku škrábat vůbec, ale existují i případy, kdy je lepší to udělat.
Syrová mrkev
Říkala vám někdy vaše babička či maminka, že nejvíce zdraví prospěšných látek je právě ve slupce a v tenké vrstvě pod ní? Svým způsobem měly pravdu, potvrzují to i provedené výzkumy. Odstraněním slupky skutečně snížíte množství fytonutrientů a některých vitaminů a minerálů. Pozor ale dejte i na to, že velmi podobný účinek má i příliš intenzivní drhnutí slupky, například drátěnkou či kartáčkem, během mytí. Pokud jde o konzumaci syrové mrkve, tedy například i v pomazánkách či salátech, je opravdu vhodnější ji konzumovat i se slupkou.
Odšťavňování mrkve
Mrkev nemusíte loupat ani v případě, že se ji chystáte odšťavňovat, stačí ji před použitím pouze umýt. Z neloupané mrkve vzniká šťáva s mírně hnědým nádechem, z loupané mrkve je šťáva sladší. V každém případě je vhodné šťávu vypít co nejdříve, protože některé živiny se při kontaktu se vzduchem rychle „znehodnocují“.
Pečení mrkve
Dalším případem, kdy nemusíte mrkev loupat, je pečení. Ve skutečnosti navíc ponechání slupky může dokonce zlepšit vzhled výsledného pokrmu. Opět je ale vhodné říci, že neloupaná mrkev bude chutnat hořčeji a může být též o něco tvrdší.
Mrkvové pyré
Účel přípravy pyré je v tomto případě velmi důležitý. Pokud totiž připravujete domácí dětskou výživu, může oloupání mrkve přinést hned několik výhod. Loupání snižuje množství případných pesticidů v mrkvi, což je důležité zejména v případě, že zelenina nepochází z ekologického zemědělství. Navíc neloupaná zelenina i ovoce obecně mohou u malých dětí představovat nebezpečí udušení, zejména pokud v dětské stravě zůstanou příliš velké kusy, a mohou též podráždit citlivé dětské bříško. V neposlední řadě si neloupaná mrkev zachovává lehce zemitou chuť, což nemusí být úplně žádoucí, pokud se snažíte, aby dítě začalo jíst nové zdravé potraviny. V případě, že se ale chystáte pyré použít například na polévku, loupání není nutné.
Mrkev a omáčka či vývar
Když přidáváte nakrájenou mrkev do hrnce s vodou na přípravu vývaru nebo omáčky, můžete škrabání vynechat. Především tehdy, pokud po dokončení vaření pokrmu mrkev stejné scedíte a vyhodíte nebo pasírujete přes sítko. I v případě, že vařenou mrkev následně nakrájíte na kousky a přidáte do polévky, není loupání nutné. Ostatní ingredience, jako je kuřecí či hovězí maso, totiž případnou nahořklost mrkve zamaskují.
Mrkev nemusí být vždy jen oranžová. Jaké výhody v sobě skrývá konzumace fialové mrkve?
https: medicalnewstoday.com, eatingbirdfood.com, sprintkitchen.com, nutritionletter.tufts.edu