Každý čas od času rád zhřeší. Ale co když se může hřešení rovnat potěšení? V případě hořké čokolády tomu tak opravdu je. Je totiž plná antioxidantů a dalších látek, které jsou pro naše tělo přínosné. Pojďme si ale jednu věc vyjasnit: následující článek se týká pouze kvalitní hořké čokolády. Té, která má opravdu vysoký podíl kakaa a není pouze napumpovaná cukry.
Hořká čokoláda je výživná
Čokoláda s vysokým obsahem kakaa je opravdu velmi výživná. Obsahuje vlákninu, hořčík, železo, mangan, draslík, fosfor a zinek. Také se v ní vyskytuje kofein, ale ne v tak velkém množství jako v kávě. Proto se nebojte dát si trochu hořké čokolády i před spaním. Kostičkou tmavé čokolády svému tělu dopřejete důležité vitamíny a minerály.
![Zdravotní přínosy čokolády](https://biolekar.cz/wp-content/uploads/2021/01/cake-pops-693645_1920-1024x768.jpg)
Obsah antioxidantů v čokoládě
Podle nedávných studií vyšlo najevo, že antioxidanty obsažené v kakaových bobech jsou dokonce ještě výživnější než antioxidanty obsažené v borůvkách a dalším ovoci. Neříkáme tím, ať si místo čerstvého ovoce dáte radši tmavou čokoládu. Pouze konstatujeme, že nemusíte mít výčitky, pokud si čas od času dopřejete kvalitní čokoládu.
A proč nekombinovat tmavou čokoládu s borůvkami, malinami, ostružinami, nebo jahodami? Stačí hořkou čokoládu rozpustit a dopřát si zdravé ovocné fondue.
![recept na čokoládové fondue](https://biolekar.cz/wp-content/uploads/2021/01/chocolate-2224998_1920-1024x608.jpg)
Přínosy čokolády na srdce a krevní tlak
Konzumace hořké čokolády může pozitivně ovlivnit průtok krve v tepnách. Ale nečekejte žádné zázraky. Mnohem lepších výsledků dosáhla hořká čokoláda při zkoumání spojitosti mezi konzumací čokolády a rizikem srdečních chorob.
Je ale zapotřebí vzít v potaz i fakt, že když si dopřáváte čokoládu, činíte tak většinou během pauzy. Zkrátka při konzumaci čokolády jsou lidé v pohodě, ačkoliv to činí nevědomky, a proto mohou být některé výsledky výzkumů nepřesné.
![srdce a čokoláda](https://biolekar.cz/wp-content/uploads/2021/01/heart-2323961_1920-1024x613.jpg)
Lepší pleť a rychlejší mozek
Rozhodně nezahazujte krémy na opalování, ale věděli jste, že čokoláda má pozitivní vliv na vaši kůži a chrání ji před poškozením slunečními paprsky?
A v neposlední řadě je hořká čokoláda prospěšná i pro lidský mozek. Kakao totiž zvyšuje průtok krve do mozku, což má za následek, že nám to lépe myslí.
![čokoládové muffiny](https://biolekar.cz/wp-content/uploads/2021/01/cake-1821732_1920-1024x746.jpg)
Ačkoliv jsme zmiňovali jen samá pozitiva konzumace hořké čokolády, musíme vás upozornit, že je potřeba tmavou čokoládu konzumovat s mírou! Nedoporučujeme sníst celou tabulku na posezení, ale spíš si denně dopřát dva až tři čtverečky. Po snídani, ke svačině, ke kávě nebo večer. Zkrátka kdykoli během dne. A hlavně vždy klaďte důraz na kvalitu! Koupí čokolády na vaření si akorát zvýšíte příjem cukru. Zato investicí do tabulky čokolády s vysokým obsahem kakaa a nízkým obsahem cukru uděláte něco pro své zdraví.
Zdroj: healthline.com