Kde si nedáte žvýkačky, kaviár a další zakázané potraviny

Proč si v Singapuru nemůžete dát žvýkačku, ve Švédsku arašídy v čokoládě M&M’s  a který pokrm vás může do pár minut zabít? Pokračujte ve čtení a zjistěte, které běžné potraviny jsou v různých zemích zakázané nebo nebezpečné.

Což takhle dát si žvýkačku

Milujete žvýkačky? Inspirovali jste se v reklamách a žvýkáte je poctivě po každém jídle, abyste měli zářivější úsměv? Bohužel, toto antistresové žvýkání je odepřeno obyvatelům Singapuru. Již od roku 1992 si v této asijské zemi nekoupíte nikde žvýkačky. Ptáte se proč? Nejde o to, že by byly žvýkačky nebezpečné, ale vláda se chtěla vyvarovat znečištěným městům a přírodě. Což se jí povedlo. V celém Singapuru nenarazíte na žádný chodník, který by byl posetý žvýkačkami.

žvýkačka na chodníku
pixabay.com

Luxusní kaviár Beluga z ohrožených ryb

Kaviár beluga, někdy také označovaný jako král kaviárů, se připravuje z jiker vyzy velké. Poznáte ho podle toho, že má perleťově šedou až tmavě šedou barvu. Cena za 10 gramů kaviáru Beluga se pohybuje kolem 2500,-. Jenomže, vyza velká je nyní silně ohroženým druhem. Dříve se přirozeně vyskytovala i v Jaderském a Iónském moři, dnes byste tam na ni již bohužel nenarazili. A právě to, jak moc je vyza velká ohrožena se nelíbí USA, proto v roce 2005 zakázala dovoz kaviáru Beluga do celých Spojených států.

Čokoládové bonbóny M&M’s a Skandinávie

Znáte barevné arašídy v čokoládě M&M’s? Poznáte je podle toho, že na každém z nich je malé písmeno m. To se ale nelíbí skandinávským státům, protože švédská značka čokoláda přesně tímto způsobem označuje své vlastní výrobky, a to již od šedesátých let dvacátého století. Proto si ve Skandinávii nekoupíte balíček bonbonů M&M’s.

Sassafras neboli kašťa

Znáte sassafras, pod jiným názvem známý také jako kašťa? Jedná se o listnatý strom, který roste v Severní Americe a Asii. Dříve se přidával do tzv. kořenového piva, jenomže bylo zjištěno, že ve větším množství je halucinogenní a při pravidelném užívání dokonce karcinogenní. Také se z něj připravoval čaj. Jak piva, tak i čaje z kašti, jsou ale dávno historií. Do kořenového piva se začaly přidávat syntetické látky a čaj zmizel úplně.

kaviár beluga cena
pixabay.com

Haggis dle amerického a kanadského receptu

Skotská národní pochoutka haggis se připravuje z ovčích vnitřností (srdce, jater a plic), ovčího loje, cibule a koření. Celá směs se vaří v ovčím žaludku a tradičně se podává s bramborami. Jenže, právě použití ovčích plic se nelíbí Američanům a Kanaďanům. V těchto dvou zemích je konzumace ovčích plic zakázána z obav z onemocnění scrapie (někdy též zvané jako klusavka nebo drbavka), neurodegenerativního onemocnění ovcí a koz. Takže ne že byste v USA a Kanadě na haggis na jídelním lístku nenarazili vůbec, jen ho zkrátka připravují bez plic.

Další potravinou, kterou si v USA nekoupíte, je koňské maso. Je dovoleno ho vyvážet do zemí, ve kterých je jeho konzumace legální, ale prodávat ho na území Spojených států je nelegální.

Smrtelná Fugu ryba jedině v Japonsku

Slyšeli jste už někdy o pokrmu fugu? Vyrábí se z ryb druhu Takifugu, které jsou vysoce jedovaté. Slovem vysoce jedovaté rozumějte, že můžete zemřít do půl hodiny od jejich konzumace. To ale přesto neodrazuje japonské mistry kuchaře. Pokud i přes její jedovatost chcete fugu ochutnat, vydejte se do Japonska ke kuchaři, který má na její přípravu licenci a přesně ví, které části nebezpečné ryby je třeba pečlivě odstranit. 

Dokážete si představit život bez žvýkaček a čokoládových bonbonů M&M’s? V některých státech nemají na vybranou. 

Zdroj: activebeat.com 

Kateřina Matoušková

Ráda píšu, fotím, čtu a chodím do přírody, protože co je lepší, než čerstvý vzduch a pocit svobody? Možná jen šálek horké kávy, bez kterého si neumím představit žádné ráno.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X