V poslední době se opět rozpoutaly diskuze týkající se červeného vína a zdraví. Podle různých studií má červené víno pozitivní vliv na krevní tlak, cholesterol, působí proti stárnutí a proti rakovině tlustého střeva. Jakou má ale spojitost pití červeného vína a lepší paměť? Červené víno má dlouhou a dobře zdokumentovanou historii, která se týká i jeho využití v medicíně. Uvedeme si hlavní studie i důvody, proč je červené víno tak prospěšné.
Využití červeného vína v medicíně
Vinařství se začalo rozvíjet zhruba 4-6 tisíc let před naším letopočtem a od jeho počátku byly jeho výhody zachyceny v mnoha historických knihách. Ve starověkém Řecku se víno považovalo za nezbytnou součást zdravé výživy. Psalo se, že se jedná o dobrý dezinfekční prostředek a zmínily se i jeho další využití. Když se víno rozšířilo po celé Evropě, katoličtí mniši začali objevovat jeho schopnosti a dokonce byla dlouhověkost mnichů často přičítána právě konzumaci vína.
Jaké jsou známé zdravotní výhody červeného vína?
Snížení rizika srdečních chorob
Flavonoidy v červeném víně se podílí na snížení množství „špatného“ cholesterolu v krvi a na zvýšení dobrého cholesterolu. Obsažené flavonoidy a resveratrol podle studií zabraňují krevním destičkám, aby se slepovaly, což může zabránit srdečnímu infarktu nebo mozkové mrtvici snížením rizika tvorby krevních sraženin.
Ochrana proti rakovině
U resveratrolu bylo v laboratorních podmínkách prokázáno, že snižuje výskyt nádorů a inhibuje růst rakovinných buněk. Studie tedy přímo spojují konzumaci červeného vína se snížením rizika rakoviny.
Ochrana proti neurologickým poruchám
Vědci zjistili, že resveratrol může pomoci blokovat vznik amyloidových plaků, u nichž se předpokládá, že dokáží poškodit mozkové buňky a přispět k rozvoji k Alzheimerovy choroby.
Prospěšné pro dásně
Podle některých studií dokáže červené víno snižovat škodu způsobenou záněty dásní a poškozením tkáně při parodontóze a různých onemocnění dásní. Pití červeného vína v mírném množství tedy dokáže skutečně pomoci ke zdravějším zubům.
Výzkumná skupina ve Španělsku publikovala článek o tom, že množství od 2 do 7 sklenic červeného vína týdně dokáže snížit riziko vzniku deprese. Tým vědců z Velké Británie oznámil, že konzumace červeného vína může vést až k 50% snížení rizika nádorů tlustého střeva. Podle studií z Harvardovy univerzity má víno při mírné konzumaci protistárnoucí účinky. Vědeckých studií týkajících se vína bylo provedeno nespočet, za zmínku jistě stojí i zlepšení délky duševního zdraví.
Může být mírná konzumace vína prevencí ztráty paměti?
Nezávislá studie provedená Loyolskou Univerzitou v Chicagu se zaměřila na hloubkovou studii červeného vína a informovala, že dokáže snížit rozvoj demence. Studie zahrnovala statistické údaje z 19 zapojených zemí. Podle statistických výsledků je u mírných konzumentů červeného vína snížené riziko zřejmé. Důležitá je zde otázka, jak k tomu došlo? Slupky červených hroznů obsahují vysoké množství chemické látky zvané resveratrol. Resveratrol je přírodní antioxidant vyskytující se v těle některých rostlin.
Výzkumníci z Loyoly zjistili, že resveratrol ovlivňuje destičky tak, aby byly méně lepkavé. Tím se zajistí, že krevní cévy zůstanou otevřené a že cirkulace krve do mozku nebude nijak narušena. Tuto studii potvrdily i výzkumy provedené ve státní univerzitě v Texasu (Texas A&M University). Výzkum se prováděl na laboratorních potkanech. Potkanům byl pravidelně podáván izolovaný resveratrol a ti byli následně schopní déle udržet svou paměť a jejich schopnost vytvářet nové vzpomínky byla výrazně delší než u potkanů, kterým resveratrol podáván nebyl.
Je to přičítáno vlivu resveratrolu na hippocampus, to je část mozku, která kontroluje učení, náladu a paměť.
Na čem se ještě podílí resveratrol
Vlastnosti resveratrolu přispívají k mnoha dalším věcem, než jen k zabránění ztráty paměti. Již dlouho je známo, že zbraňuje onemocnění srdce. Ukázalo se, že přináší neuroprotektivní výhody pro naší pokožku a snižuje riziko rakoviny kůže. Dále urychluje obnovu svalstva, pomáhá bojovat proti diabetu, chrání tělo před radiací a pomáhá i s hubnutím.
Co je to umírněná konzumace červeného vína?
Všechny citované studie mluvily o mírné konzumaci červeného vína, ale nejspíš teď dumáte, jaké množství vína to vlastně je. Mírná konzumace je definována jako 1-2 nápoje za den. Je velmi důležité mít na paměti, že při vyšší konzumaci alkoholu převáží jeho negativní vlastnosti ty dobré. Jiná studie uvedla, že je mírná studie 7-10 nápojů za týden. Je třeba myslet na to, že zde rozhoduje mnoho faktorů jako věk, pohlaví, váha a doba, po kterou bude víno konzumováno. Vždy je lepší zvolit menší množství a těšit se z pozitivních přínosů, jaké červené víno bez pochyby má.