Malinový olej můžeme označit za poměrně nový produkt v péči o pleť. Jedná se o vzácný olej, který je lisovaný ze semínek malin. Jen si to představte, z malých malinových semínek se lisuje pleti přínosný olej. Jaké účinky skrývá pro vaši pleť?

Malinový olej

V malinách se skrývají malá semínka, kterých si při konzumaci sotva všimnete. Z těchto malých semínek se lisuje, zpravidla za studena, olej. Tento olej obsahuje vysoké podíly vitamínu E, který má příznivý vliv na zdraví pokožky. Účinně také pleť regeneruje, ale i hydratuje.

Vitamín E

Vitamín E je vitamínem rozpustným v tucích a v organismu slouží jako klíčový antioxidant, který chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Je prevencí poškozování a předčasnému stárnutí pleti.

Karotenoidy

Vitamín E obsahuje také karotenoidy, což jsou účinné antioxidanty, které napomáhají obnově kožních buněk. Průměrný obsah karotenoidů ve 100 g malinového oleje se pohybuje okolo 23 g. Tento antioxidant udržuje pleť hebkou, svěží a podporuje její obranné schopnosti.

Esenciální mastné kyseliny

Malinový olej je bohatý také na omega-6 a omega-3 esenciální mastné kyseliny. Obsahuje také kyselinu linolovou a kyselinu alfa-linolenovou, které mají příznivý vliv na celkové zdraví pleti.

Kyselina ellagová

V malinovém oleji nechybí ani kyselina ellagová, která snižuje riziko ničení kolagenu v pokožce a chrání ji před UV zářením. Je také prevencí vzniku rakoviny kůže.

Fytosteroly

Fytosteroly podporují tvorbu kolagenu v pokožce. Chrání tedy preventivně před jejím stárnutím a vedou spíše k jejímu omlazení a vyhlazení. Pokožka po použití malinového oleje bude vypadat skvěle.

Protizánětlivé vlivy

Díky všem obsaženým látkám působí malinový olej protizánětlivě. Podporuje hojení a snižuje riziko vzniku zánětu, což oceníte především v případě, že vás trápí akné či onemocnění pokožky,

Pleť

Malinový olej je vhodný i pro citlivou a načervenalou pleť, ale používat je mohou i osoby s pletí suchou. Jeho účinky se týkají i UVA a UVB záření, které částečně absorbuje. Během léta vás tedy ochrání i před vlivem slunečních paprsků. Malinový pleť je vhodný i na stárnoucí pleť, aknózní či ekzematickou pleť. Je výživný a ideální pro pravidelné použití. Podporuje také hojení ran, snižuje riziko vzniku zánětu, hydratuje a uzamyká v pokožce vlhkost, navíc podporuje obnovu kožní struktury.

Použití

Používat olej můžete buď přímo na pokožku. Stačí jej nakapat do dlaní a zahřát, poté aplikovat, nebo jej přidat do vašich pleťových či tělových krémů a posílit tak jejich účinky. Hodí se k užívání na kůži se sklonem ke vzniku ekzémů či nemocem, jako je lupénka. Právě ta totiž způsobuje zánětlivá ložiska, která dokáže olej z malin účinně tišit a podporuje jejich léčbu. Malinový olej může být také vhodným doplňkem při výrobě domácí kosmetiky. Lze jej kombinovat například s kokosovým olejem či bambuckým máslem. Používat jej můžete také na vlasy a nehty.