Sweetie: Zvláštní pomelo s příchutí grapefruitu

Sweetie můžete objevit také pod názvem oroblanco či oroblanco, pomelito či jaffa sweetie. Jedná se o Citrus grandis Osbeck, sladký citrusový plod bez semen, který se vzhledem velmi podobá pomelu, ale svou chutí připomíná zvláštně sladký grapefruit. Slyšeli jste již o tomto zvláštním druhu ovoce?

Oroblanco

Sweetie se někdy označuje také jako oroblanco grapefruit, jelikož je svou chutí i vzhledem grapefruitu velmi podobné. Oroblanco je citrusovým plodem, který vznikl křížením pomela (Citrus grandis) a bílého grapefruitu (Citrus paradisi), přičemž vzniklo zajímavě sladké, bezsemenné ovoce, které je jemně kyselé a méně hořké než samotný grapefruit. Zajímavé je, že bylo sweetie šlechtěno v Izraeli, která je dnes také jejím největším producentem.

Popis

Oroblanco či sweetie může mít kulatý či oválný tvar a je opatřeno silnější slupkou, než má grapefruit. Svou chutí je sladší a méně hořký než grapefruity. Jedná se o šťavnaté ovoce, které chutí připomíná mix pomela a grapefruitu. Při dozrávání je slupka plodů nejdříve zelená, postupně se mění ve žlutou. Plody postupně dozrávají od září do prosince. Sweetie se jí podobně jako grapefruit či pomeranč, stačí ho jen oloupat a pustit se do konzumace.

Použití

Sweetie bývá v exotických končinách součástí snídaní či osvěžujících salátů. I přes svou sladkost obsahuje přibližně 24- 20 kalorií v jednom plodu. Sladké jsou totiž plody ne díky přebytku cukrů, ale díky nedostatečné kyselosti. Sweetie vás dokonale osvěží a potěší svou příjemně sladkou chutí s příchutí grapefruitů.

Zdravotní přínos

Šťáva z oroblanca má vliv především na zdraví kardiovaskulárního systému, jelikož snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Sweetie je také bohaté na vitamíny a minerální látky, působí antioxidačně a podporuje obranyschopnost organismu. Sweetie obsahuje podobné látky jako pomelo, jen v jiném poměru, jedná se samozřejmě o sacharidy, vlákninu, minerální látky (sodík, vápník, hořčík, fosfor), vitamín C, B a E. Se sweetiem se v našich končinách příliš nesetkáte, ale můžete jej ochutnat třeba na své dovolené v zahraničí.

Kristýna Brázdová

Psaní je pro mě velkým koníčkem a vášní v jednom. Zdraví a příroda jsou moje nejoblíbenější témata, a proto i často přispívám na tento magazín. Mimo počítač ráda vařím, a tak možná ode mě uvidíte i tipy na něco dobrého na zub. :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X