Psyllium jako skvělý zdroj vlákniny a pomocník při problémech s trávením a hubnutím

Psyllium je skvělým zdrojem vlákniny a ideálním doplňkem stravy pro osoby, které trápí problémy s trávením. Nejedná se o žádný podivný doplněk stravy, ale o přírodní prostředek, který působí opravdu efektivně a je zdraví přínosný. Ideální volbou také pro osoby, které se snaží zhubnout.

Jitrocel

Jako psyllium se označuje vláknina získávaná ze semen jitrocele vejčitého (Plantago ovata). Tato rostlina je jedním z druhů jitrocele, který není považován za plevel, ale za léčivku, která bývá pěstována pro své léčivé účinky. V České republice však neroste. Jeho domovem jsou jihoevropské země, ale i severní Afrika či Arabský poloostrov.

Psyllium

Nepostradatelnou součástí jídelníčku každého z nás je vláknina. Podporuje správnou činnost střev a zdraví trávicího traktu. Chrání před zažívacími potížemi, jako je zácpa či nadýmání. Právě psyllium je vynikajícím zdrojem rozpustné vlákniny. Samotná semena jitrocele obsahují asi 2/3 rozpustné vlákniny, která se dále zpracovává na prášek. Psyllium je tedy rozpustnou vlákninou. Ta na sebe váže vodu a zvětšuje svůj objem. V trávicím traktu ho zvětšuje až 20 krát. Psyllium může být ve formě jakýchsi malých slupek či jemného prášku.

Příjem vlákniny

Psyllium je přírodním zdrojem vlákniny, kterým může obohatit jídelníček takřka každý. Stačí jej smíchat s vodou, přičemž získává na gelové konzistenci. V žaludku dochází tedy ke zvětšení objemu stravy. Tento gel podporuje ve střevech peristaltiku a celkově pozitivně působí na průběh trávení. Dochází také k přirozenému čištění střev, a to zejména tlustého střeva. Pokud vaše strava neobsahuje dostatek vlákniny, zpomaluje se průchod tráveniny tlustým střevem. To má za následek vznik zácpy či hromadění odpadních látek, tedy toxinů, ve střevech.

Účinky

Psyllium se hodí pro osoby, které trápí problémy s trávením, jelikož jej reguluje. Ocení ho především osoby trpící zácpou či nepravidelným vyprazdňováním. Lze jej využít k očistě trávicího traktu k mechanickému, ale i k omezení absorpce nebezpečných odpadních látek. Psyllium se však využívá i při redukčních dietách, jelikož dobře zasytí a omezuje pocity hladu, přičemž je nekalorický. Pravidelný příjem vlákniny je prevencí vzniku rakoviny tlustého střeva. Psyllium se podílí také na snižování hladiny  LDL cholesterolu v krvi, tedy působí i na zdraví kardiovaskulárního systému. Obsah vlákniny také  zpomaluje vstřebávání cukru do krve. Osobám s cukrovkou napomáhá ke stabilizaci krevního cukru.

Užívání

Psyllium zakoupíte v lékárnách, obchodech se zdravými doplňky stravy či na internetu. Ideální je jej užívat ráno na lačný žaludek přibližně 20-30 minut před snídaní. Možné je užívat i dávku druhou, ale to až ve večerních hodinách. Psyllium nemá v podstatě žádnou chuť. Můžete jej užívat po smíchání s vodou či přidat do jogurtů, kaší, smoothie apod. Zpravidla stačí rozmíchat 1-2 lžičky (5-10 g) ve vodě a vypít. Po vypití psyllia se doporučuje vypití další dávky tekutin. Nezapomínejte, že denní příjem vlákniny u dospělého člověka by měl činit přibližně 30 g. Nutné je však vždy zohlednit celkový denní příjem vlákniny a podle toho zvolit vhodný doplněk stravy, kterým může být i psyllium. Neobsahuje složky mléčné bílkoviny, ani lepek. Je tedy vhodný pro vegany i vegetariány.

Barbora Brodacká

Mezi mé koníčky patří zdravé vaření a sport. Ráda žiji zdravě a o svoje zkušenosti a znalosti se s vámi dělím na tomto webu. Snad vám moje články pomohou a dozvíte se něco nového! :-)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X