Řasy: Potravina zítřka, která se možná brzy objeví i na vašem stole

Při pobytu u moře nás jejich výskyt nepotěší, nicméně část světa se k nim upíná jako k možné naději pro budoucnost. O čem je řeč? O řasách. Stále častěji se totiž hovoří o tak zvané modré bioekonomice, jejíž důležitou součástí jsou právě řasy. Už dnes se používají jako základ pro biopaliva, bioplasty a také jako potravina. Mají zajímavé nutriční hodnoty, absorbují oxid uhličitý, nepotřebují hnojiva. Budeme tedy brzy jíst salát Wakame jako Japonci? Stane se neapolské jídlo zeppole di alghe i naším oblíbeným pokrmem?

Působivý ekologický potenciál

Pro představu, do jaké míry jsou už dnes pro lidstvo řasy důležité, stačí říci, že jen v posledním desetiletí, se jejich produkce celosvětově zdvojnásobila. I když za přirozenou ochranu v boji proti klimatickým změnám jsou stále považovány především lesní porosty, řasy jsou v pohlcování oxidu uhličitého, jednoho z plynů zodpovědných za skleníkový efekt, ještě účinnější. Na rozdíl od stromů navíc nepotřebují čerstvou vodu ani hnojiva a rostou mnohem rychleji.

Řasy versus maso

Podle studie zveřejněné v loňském roce v časopise Nature pochází čtvrtina uhlíku, který se dostává do atmosféry, ze zemědělství a živočišné výroby, a to především z produkce červeného masa, která se ale podílí na energetické potřebě 7,5 miliardy lidí na světě pouhým 1 %. I to je jeden z důvodů, proč vědecká komunita nabádá obyvatele západních zemí, aby přešli na „zelenější stravu“. Mnohé řasy obsahují bílkoviny s kompletní škálou aminokyselin srovnatelnou s hovězím masem. A jejich ekologický potenciál je impozantní, a to jak v moři, tak v nádrži.

Spirulina je jen jednou z mnoha

Na trhu už jsou nyní k dispozici řasy většinou italské produkce, jako je organická řasa Spirulina a středomořská řasa Dulse. V našich podmínkách je známější spíše Spirulina, která se prodává ve formě tablet, prášku, vloček nebo se přidává do výrobků, jako jsou těstoviny. Spirulina je též součástí vesmírných expedic NASA a podle výzkumů prokazatelně snižuje riziko podvýživy při podávání africkým dětem.

Sušené mořské řasy určené ke konzumaci.
zdroj: freepik.com

Skvělý zdroj omega-3 mastných kyselin

Mořské řasy obsahují zajímavé živiny, jejichž pozitivní vliv na krevní tlak, zdraví srdce, střev, imunitní systém či cukrovku naznačují i provedené studie. Jisté je, že některé řasy obsahují stejné omega-3 mastné kyseliny jako ryby, tedy ty s dlouhým řetězcem (DHA a EPA), zatímco jiné rostlinné zdroje, jako jsou vlašské ořechy, obsahují krátkořetězcovou kyselinu alfa-linolenovou (ALA). Tu je sice naše tělo schopno částečně přeměnit, ale účinnost této přeměny na omega-3 kyseliny s dlouhým řetězcem s věkem klesá.

Na polynenasycené mastné kyseliny jsou bohaté řasy Nori, které se hojně používají při výrobě sushi, a také Kombu. Polynenasycené mastné kyseliny jsou z nutričního hlediska velmi zajímavé. Naše tělo je totiž po konzumaci ihned nespálí, aby získalo energii, ale uloží je do buněčných membrán. V neposlední řadě mohou hrát důležitou roli při tlumení zánětlivých vzplanutí, která jsou předzvěstí chronických onemocnění.

Minerály, vitamíny i vláknina

Ve prospěch mořských řas hovoří i přítomnost vlákniny, která dodává pocit sytosti a má zásadní význam pro zdraví střev. Jedná se zejména o rozpustnou vlákninu, algináty jsou obsaženy v hnědých řasách, jako jsou Kelp a Wakame, zatímco agar a karagenany jsou obsaženy v červených řasách, jako jsou Nori a Dulse. Mořské řasy jsou bohaté také na řadu minerálních látek, například jód či draslík.

Stačí jednou týdně

Než začneme řasy vychvalovat jako superpotravinu, je třeba zdůraznit, že jejich zdravotní účinky si zaslouží být předmětem dalších zkoumání. Řekněme, že mořské řasy by mohly být součástí jídelníčku, zejména v dietě, kde se omezují živočišné zdroje. Britská dietetická asociace doporučuje nepřekračovat jednu porci mořských řas týdně.

Jaké další zdravotní výhody našemu organismu konzumace mořských řas může přinést?

Zdroj: bbcgoodfood.com, nature.com, bbc.com, nodai.ac.jp, researchgate.net, bda.uk.com

Martina Šťastná

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X