Pokud jste se rozhodli pro veganský životní styl, čeká vás spoustu výzev v podobě hledání náhrady za svoje oblíbené potraviny. Jednou z nich bude určitě i čokoláda.
Ta kouzelná pochutina, která zažene všechny chmury a ukojí vaši touhu po sladkosti. Jenže průmyslově zpracovaná čokoláda nedosahuje vždy takových kvalit. A ruku na srdce, určitě si nekupujete pouze 80% hořkou čokoládu přední kvality. Do jejích náhražek je přidané ještě mléko (váš nepřítel) a cukr (bílý heroin) společně s dalšími škodlivými látkami. Navíc ani vysokoprocentní čokoláda není tělu tak prospěšná, jako ta raw.
Raw čokoláda není tepelně zpracovaná, proto si udržuje sílu všech svých složek. Klasická čokoláda v sobě má buď, jak buď pražené kakao. Proto je její raw varianta považovaná za tu živější verzi. Budete po ní navíc chytřejší a šťastnější díky Anandamidu neboli chemikálii štěstí, kterou váš mozek pak vyplaví. Doplní vám i zásobu hořčíku, minerály a esenciální tuky. Takže proč z čokolády neudělat zdravý doplněk jídelníčku?
O to lepší je z živé čokolády péct. Proto pro vás máme vyloženě letní recept, který vám dodá sílu a zároveň vás perfektně osvěží. A až ho budou chutnat vaši neveganští kolegové, pochopí, že je vaše cesta správná. A hlavně chutná!
Na základ potřebujete:
- 2 šálky pekanových ořechů,
- 1 a půl šálku sušených datlí,
- půl šálku kakaového prášku,
- 2 kávové odměrky kakaových bobů,
- ¼ lžičky soli.
Peprmintová náplň:
- 2 šálky raw kešu (alespoň 2 hodiny namočené),
- 1/3 šálku kokosového krému,
- ¼ šálku sušeného kokosu,
- ¼ šálku sirupu z hnědé rýže,
- půl šálku kokosového oleje,
- 10 kapek mátové esence,
- ¼ šálku máty.
Čokoládová poleva:
- půl šálku kokosového oleje,
- půl šálku sirupu z hnědé rýže,
- půl šálku kakaového prášku,
- 3 kávové odměrky pohanky.
Jak na to:
- Nejdřív rozmixujte v kuchyňském robotu všechny přísady na základ, dokud z nich nebude drobivá směs.
- Vysypejte drobivé těsto na plech, pořádně ho umačkejte ke dnu a dejte minimálně na hodinu zamrazit.
- Zatímco se základ zmrazuje, smíchejte ve vysoko výkonném mixéru nebo kuchyňském robotu ingredience na krém z máty.
- Vyndejte pak plech z mrazáku a potřete vrchol základny stejnoměrnou vrstvou mátového krému. Pak dejte na 1 – 2 hodiny do mrazáku.
- Teď je čas na čokoládovou polevu. Když je zbytek dostatečně zmrazený, pusťte se do poslední fáze. Rozehřeje v pánvi pohanku, dokud nebude křupavá a opečená dozlatova. A nechte vychladnout.
- Pak v jiném kastrolku smíchejte kokosový olej, rýžový sirup a kakaový prášek, ale pozor, pouze na velmi mírném plameni. Jakmile se ingredience spojí, vmíchejte pohanku.
- Raw čokoládu nalijte přes vrstvu mátového krému a dejte do mrazáku, tentokrát už na posledních 30 minut.
- Pak vyjměte, nakrájejte na kostičky a podávejte. Asi rychle pochopíte, že po dezertu nezbyde ani stopa. Dobrou chuť!