Polyfenoly jsou skupinou chemických sloučenin, které jsou obsaženy v rostlinách. Jejich přínos pro zdraví je velmi důležitý. Obecně působí jako antioxidanty a jsou prevencí vzniku kardiovaskulárních onemocnění, nádorových onemocnění i Parkinsonově či Alzheimerově chorobě. Dopřávejte si je proto ve své stravě pravidelně.

Polyfenoly

Tyto různorodé látky, chemické sloučeniny, lze rozdělit do tří typů, a to fenolové sloučeniny (kyselina galová, allagová, benzoová a její deriváty), flavonoidy (flavonoly, flavony atd.), stilbeny (resveratrol) a lignany. Potraviny s vysokým obsahem polyfenolů dokážou snížit riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, vzniku cukrovky či zažívacích problémů a obezity.

Pozor na lektin

Někteří odborníci také upozorňují na to, že je ideální jíst potraviny s vysokým obsahem polyfenolů, ale nízkým obsahem lektinů, které mohou mít při užívání ve větších mírách i vedlejší účinky. Konzumace lektinů v malém množství může mít určité výhody. Potraviny s vysokým obsahem lektinu, jako jsou například brambory, pšenice či lilek, pomohou způsobovat zažívací obtíže. Jíst mnoho potravin s vysokým obsahem lektinů může souviset i se vznikem citlivosti na lepek. Lektiny jsou velkou skupinou proteinů.

Vhodné potraviny

Existuje mnoho potravin, které obsahují významné podíly polyfenolů, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Patří mezi ně i poměrně běžné potraviny, které konzumuje velmi často.

Hřebíček

Jedním z nejlepších polyfenolových zdrojů je hřebíček. Studie ukázaly, že hřebíček má extrémně vysoký obsah fenolových sloučeniny, jako je kyselina galová, eugenol a taniny. Obsahuje přes 15 000 mg polyfenolů na 100 g hmotnosti. Je jasné, že nebudete jíst hřebíček po gramech, ale nadrcený hřebíček lze použít při přípravě nápojů či některých typů omáček.

Byliny

Dobrým zdrojem polyfenolů je máta, badyán, oregano, šalvěj a rozmarýn. Patří mezi top 10 potravin s vysokým obsahem polyfenolů. Máta peprná obsahuje flavonoidy a fenolové sloučeniny. Sušená máta má kolem 12 000 mg polyfenolů na 100 g, badyán kolem 5 500 mg a sušené oregano 2 320 mg polyfenolů na 100 g. Sušené i čerstvé byliny už do své stravy zahrnujeme přeci jen častěji.

Kari koření

Příkladem dalšího koření se značným obsahem polyfenolů je kari koření. Obsahuje římský kmín, koriandr, černý pepř, zázvor a kurkumu. Je mixem koření, které obsahuje vysoké dávky polyfenolů.

Černé olivy

Černé olivy se řadí mezi potraviny, které jsou skvělým zdrojem polyfenolů. Obsahují oleuropein, který má antioxidační účinky a chrání před vznikem zánětu a posiluje zdraví kardiovaskulárního systému. Černé olivy obsahují až 560 mg fenolických sloučenin na 100 g.

Zázvor

Zázvor je koření, které chrání před vznikem zánětu a podporuje zdraví trávicího systému. Zázvor obsahuje mnoho polyfenolů, a to včetně gingerolu, gingerenonu apod. Sušený zázvor je pro vás stejně přínosný jako čerstvý. Sušený zázvor obsahuje 202 mg fenolických sloučenin na 100 g.

Červená cibule

Tento druh cibule obsahuje velké množství polyfenolických sloučenin, jako je kvercetin, antokyanyny atd. Studie prokázaly, že má červená cibule dobrou antioxidační aktivitu a je zdraví velmi přínosná. Obsahuje více polyfenolových sloučenin než cibule žlutá. Obsahuje 168 mg, zatímco žlutá jen 74 mg na 100 g.

Špenát

Své místo na seznamu dobrých zdrojů polyfenolů má i špenát. Obsahuje 119 mg na 100 g.

Hořká čokoláda

Skvělým zdrojem polyfenolů je také kvalitní hořká čokoláda, která obsahuje více než 70 % kakaa. Hořká čokoláda je v rozumném množství pro organismus opravdu přínosná. Pomáhá snižovat krevní tlak, zvyšuje kognitivní výkon apod.