Brambory jsou všestranným druhem zeleniny. Lze je upravovat celou řadou různých způsobů – vařit, smažit, péct nebo grilovat. Můžete z nich vytvořit kaši nebo je připravit jako šťouchané. Lze z nich připravit bramborové hranolky či lupínky. Podívejte se na některá zajímavá fakta, která jste možná o bramborách nevěděli.

Jsou zdravější víc, než si myslíte

Na rozdíl od některých mylných představ a mýtů jsou brambory zeleninou, která je bohatá na celou řadu živin. Jeden středně velký brambor obsahuje 45% denní doporučené dávky vitamínu C. Dále v bramborách nalezneme draslík, vitamín B6, vlákninu a některé z důležitých minerálů.

Poskytují nám velké množství draslíku

Brambory obsahují velké množství draslíku a to dokonce více, než banány, rajčata, brokolice nebo pomeranče.

Nemusíte je loupat

Pokud to lze, konzumujte brambory i se slupkou. Ta totiž obsahuje asi 20% veškerých živin, které nám brambory nabízejí.

Ve Spojených státech se pěstuje 7 různých odrůd

Brambory jsou jednou z mála plodiny, které se pěstují ve všech padesáti amerických státech

USA ročně vyprodukují více než 30 miliard kilogramů brambor

Mezi nejvýznamnější producenty patří státy Idaho, Washington,  Wisconsin , Colorado, Severní Dakota a Michigan.

Největším světovým producentem je Čína

V Číně se ročně vypěstuje téměř 25% celosvětové produkce brambor.

Brambory opyluje hmyz

Jsou to především čmeláci, kteří se na opylování brambor podílejí.