Není pochyb o tom, že vejce jsou skvělým zdrojem vitamínů, minerálních látek a také jedním z nejlepších dostupných zdrojů bílkovin. Jaké potraviny však obsahují ještě více bílkovin než vejce?
Bílkoviny a vejce
Otázkou však zůstává, kolik bílkovin obsahuje jedno vejce. Proteiny jsou nedílnou součástí jídelníčku, zvláště pro osoby, které chtějí zhubnout či nabrat svalovou hmotu. Obsah bílkovin je závislý na velikosti vejce, ale zpravidla obsahuje mezi 5-8 gramy bílkovin.
Podle velikosti obsahuje:
- Malé vejce: 4,8 g
- Střední vejce: 5,5 g
- Velké vejce: 6,3 g
- Extra velké vejce: 7 g
Nezapomínejte, že většina osob potřebuje 0,8-1,2 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti.
Žloutek a bílek
Vejce se skládá ze dvou částí, a to žloutku a bílku, které nabízejí odlišnou sadu živin. Vaječné bílky totiž zastupují více než polovinu obsažených bílkovin v jednom vajíčku. V jednom vaječném bílku je přibližně 3, 6 g bílkovin, zatímco v uvařeném vajíčku, které obsahuje obojí, kolem 6, 3 g bílkovin. Žloutek obsahuje asi 43 % z celkového obsahu bílkovin. Ačkoli bílky obsahují více bílkovin, většina ostatních živin je hojně zastoupena právě ve žloutcích. Obsahují totiž více tuku, selenu, fosforu, vitamínu A, D, B12, folátu a riboflavinu.
Zdraví a vejce
I když se o zdravém přínosu vajec vedly mnohé diskuse, konzumace vajec v rozumné míře je také zdraví přínosná. Látky obsažené ve vejcích mohou podporovat zdraví očí, funkci jater, zdraví mozku a pokožky.
Potraviny, které obsahují více bílkovin než vejce
Kostní vývar
Vývar z kostí je přesně tím, co nás dokáže vytáhnout z chřipky i nachlazení. Vývar z kostí je totiž nesmírně výživný a obsahuje 10 g bílkovin na 250 ml vývaru. Kostní vývar je také skvělým zdrojem kolagenu, glukosaminu či chondroiteninemu, které jsou důležité pro zdraví kloubů.
Losos
Losos je skvělým zdrojem bílkovin, obsahuje až 25 g bílkovin na 100 g. Navíc je kvalitním zdrojem omega-3 mastných kyselin, které udržují kardiovaskulární systém v dobré kondici. Losos je přínosným pro kardiovaskulární systém, ale i pro zdraví srdce a vývoj plodu.
Cizrna
Jeden šálek cizrny obsahuje až 14, 5 g bílkovin. Cizrna je dobrým zdrojem i dalších mikroživin, především manganu, folátu, železa, fosforu a mědi.
Kuře
Velmi oblíbený zdroj bílkovin u sportovců a osob, které se snaží zhubnout. Přesné množství bílkovin v kuřecím masu se může velmi odlišovat. Zpravidla však platí, že 100 g kuřecího masa obsahuje 27 g bílkovin. Kuřecí maso je také dobrým zdrojem selenu, niacinu či vitamínu B6.
Tempeh
Tempeh je vytvářen ze sóji a vzniká její fermentací. Typický je tento produkt pro Jávu, kde slouží jako skvělý zdroj bílkovin. Na 100 g obsahuje 18 g bílkovin. Tempeh obsahuje také dávku probiotik, které podporují zdravé trávení plus řadu živin, včetně manganu, fosforu a riboflavinu.
Quinoa
Quinoa je jednou z mála rostlinných zdrojů, která je považována za kompletní bílkovinu, to znamená, že obsahuje všech devět základních aminokyselin, které vaše tělo potřebuje. Vařená quinoa poskytuje v jednom šálku více než 8 g bílkovin, spolu s množstvím vlákniny, hořčíku, fosforu a folátu.
Řecký jogurt
Řecký jogurt je typicky hustý, krémový a plný zdraví přínosných živin. Obsahuje 11 g bílkovin na 100 g, plus do těla dodá vápník, draslík a vitamín B12.
Cottage
Cottage sýr dnes seženete téměř v každém supermarketu. Cottage je tvarohový sýr, který je skvělým zdrojem bílkovin, navíc má velmi všestranné využití. Cottage obsahuje kolem 11 g bílkovin na 100 g. Cottage je také dobrým zdrojem vápníku, fosforu a vitamínu B12, ale i dalších minerálních látek a vitamínů.
Čočka
Luštěniny celkově jsou dobrým zdrojem bílkovin. Čočka je také velmi výživnou a na jeden šálek čočky připadá cca 18 g bílkovin. Potěší vás také jako zdroj zdravé vlákniny, folátu, manganu, železa a fosforu. Čočka je navíc levná a lze ji využít do mnoha pokrmů.
Hovězí maso
Skvělým zdrojem bílkovin je samozřejmě také hovězí maso, zvláště pochází-li z bio chovu. Na 100 g hovězího masa připadá kolem 23 g proteinů, vždy záleží na jeho typu. Hovězí maso je též zdrojem zinku, selenu a vitamínu B12.