Potraviny, které se preventivně starají o zdraví srdce

Kardiovaskulární onemocnění, tedy onemocnění srdce a cév, patří mezi nejčastější příčiny úmrtí. Přitom mnoho rizikových faktorů můžeme ovlivnit právě zdravou a vyváženou stravou bohatou na některé potraviny. Jaké to jsou?

Rizikové faktory-neovlivnitelné

Mezi rizikové faktory, které nelze ovlivnit, patří věk, genetické faktory (kardiovaskulární onemocnění v rodině), mužské pohlaví, osobní anamnéza (již prodělané kardiovaskulární onemocnění), metabolický syndrom či hypoxie (nedostatek kyslíku) v prenatálním stádiu.

Rizikové faktory-ovlivnitelné

Mezi ovlivnitelné rizikové faktory však patří to, zda kouříme cigarety, břišní typ obezity, psychosociální faktory, nízká fyzická aktivita a cukrovka 2. typu. Tyto faktory často souvisí přímo se složením stravy, kterou konzumujeme a s pravidelným pohybem, u kterého vydáváme přijatou energii a je prevencí vzniku nadváhy a vysokého krevního tlaku. Základní prevencí onemocnění kardiovaskulárního systému je zdravý životní styl a dostatek pohybu.

Potraviny zdravé pro srdce

Celozrnné výrobky

Osoby, které konzumují celozrnné výrobky, podporují zdravé trávení a mají nižší riziko vzniku srdečních chorob. Důvodem je to, že celozrnné výrobky obsahují přírodní fytoestrogeny, antioxidanty a fytosteroly, které jsou dobrou prevencí srdečních chorob. Celozrnné výrobky jsou bohaté na obsah vlákniny. Celkově je strava bohatá na vlákninu velmi dobrou prevencí vzniku srdečních onemocnění. Vláknina napomáhá snižování cholesterolu v krvi a lépe odvádí odpadní látky z těla. Nižší hladina cholesterolu je spojena se zdravějším srdcem. Volte proto celozrnné potraviny.

Fazole

Konzumace fazolí napomáhá snížit hladinu cholesterolu. Fazole jsou bohaté na obsah vlákniny. Obsahují také flavonoidy a fytosteroly. Pravidelná konzumace fazolí je tak pro zdraví kardiovaskulárního systému přínosná. Celkově jsou luštěniny skvělým zdrojem bílkovin a pomáhají udržovat hladinu cukru v krvi v normálu. Přidejte je do své stravy pravidelně.

Ryby

Dopřávejte si častěji také ryby bohaté na obsah omega-3 mastných kyselin. Jedná se především o lososa, tuňáka či sardinky. Pravidelná konzumace ryb je spojena se snížením rizika vzniku srdečních chorob až o 30 procent. Omega-3 mastné kyseliny snižují hladiny triglyceridů v krvi, snižují hladinu krevního tlaku a udržují srdce zdravé. Losos je skvělým zdrojem omega-3, ale je nutné volit kvalitní ryby.

Čokoláda

Pokud vás začne během dne lidově „honit chuť na sladké“, dopřejte si malý kousek kvalitní tmavé čokolády s vysokým obsahem kakaa. Kvalitní čokoláda pomáhá snížit krevní tlak a podporuje zdraví srdce. Má vliv i na zdraví imunitního systému a snižuje riziko vzniku zánětu. Udržuje krevní cévy pružné. Ideální je nákup kvalitní tmavé čokolády s obsahem více než 70 % kakaa.

Rajčata

Rajčata jsou skvělým zdrojem vitamínu A, C, draslíku a vápníku, také lykopenu (červeného rostlinného barviva s antioxidačním účinkem). Rajčata obsahují mnoho cenných živin a jsou dobrou prevencí vzniku srdečních onemocnění.

Ořechy

Dopřejte si pravidelně také ořechy. Jsou plné vitamínů, minerálních látek a mononenasycených tuků přínosných pro srdce. Dopřávejte si ořechy pekanové, vlašské, pistácie, mandle či piniové oříšky, a to alespoň dvakrát týdně. Nemusíte jich sníst příliš, stačí zkonzumovat pár ořechů klidně každý den.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou skvělým zdrojem vlákniny a pomocníkem ve snižování hladiny cholesterolu v krvi. Kupujte však ovesné vločky neoslazené, které neobsahují nic zbytečného navíc. Vločky si doma připravte s mlékem či vodou, medem a dopřejte si k nim čerstvé ovoce.

Lesní plody

Borůvky a jahody jsou plné antokyanů, flavonoidů a dalších typů antioxidantů, které se také podílejí na snížení krevního tlaku a bojují proti volným radikálům, které škodí buňkám v těle. Lesní plody můžete kombinovat s ovesnými vločkami či jogurtem.

Citrusy

Zvláště přes léto oceníte osvěžující citrusové plody-citrony, limetky, grapefruity či pomeranče obsahující velké množství flavonoidů a vitamínu C. Podporují zdraví nejen imunitního systému, ale snižují riziko vzniku ischemické mrtvice (druh mrtvice způsobený krevními sraženinami). Dopřávejte si čerstvé plody častěji než šťávu z nich, plody jsou bohaté na vlákninu.

Olivový olej

Celkově má středomořský typ stravy nesmírné přínosy pro lidské zdraví, což se týká i olivového oleje, Obsahuje mononenasycené tuky, které snižuji hladinu cukru v krvi a hladinu cholesterolu. I černé olivy jsou dobrým zdrojem mononenasycených tuků.

Červené víno

I sklenka červeného vína může být pro zdraví srdce nesmírně přínosná. Důležitá je rozumná konzumace tohoto nápoje a volba kvalitního červeného vína. Obsahuje polyfenol, resveratrol, který můžete získat i z červených hroznů či arašídů.

Zelený čaj

Zelený čaj má mnoho pozitivních zdravotních přínosů pro lidské zdraví, a to včetně snížení rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Konzumace zeleného čaje snižuje riziko vzniku srdečních chorob. Zelený čaj totiž obsahuje antioxidanty zvané katechiny, které jsou příznivé pro zdraví srdce. Důležité je však pití kvalitního zeleného čaje.

 

Pavla Novotná

Miluji přírodu a vše co s ní souvisí. Hrozně ráda cestuji a zajímám se o různé bio produkty, zdraví prospěšné látky, vitamíny apod. Snad vám moje články pomohou najít odpovědi na otázky co vás trápí.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X