Máte rádi buráky? Pak byste je měli konzumovat pravidelně. Arašídy se nejčastěji používají ve formě oleje nebo jako zdravá svačinka, zdravé jsou samozřejmě pouze nesolené a v přírodní formě. Jsou snadno dostupné po celý rok a téměř všude. Pro některé jsou arašídy alergen a tak je vhodné je nahradit jinými ořechy, ale pokud je konzumovat můžete, představíme si 20 důvodů, proč byste tak měli činit pravidelně.
Zdravotní přínosy
- Jsou bohatým zdrojem energie, protože obsahují velké množství vitamínů, minerálů (draslík, mangan, měď, vápník, hořčík, železo, selen a zinek) a živin. Velkým přínosem jsou také antioxidanty.
- Pomáhají snižovat špatný cholesterol. Obsahují mono-nenasycené mastné kyseliny, které brání vzniku koronárních obtíží.
- Podporují správný růst a to díky obsahu bílkovin a aminokyselin.
- Pomáhají v boji proti rakovině žaludku. Ve vysoké koncentraci jsou v nich přítomny polyfenolové antioxidanty.
- Pomáhají v boji proti chorobám srdce, nervů a Alzheimerově chorobě a to díky resveratrolu.
- Obsahují antioxidanty ve vysokých koncentracích, které pomáhají snižovat škody způsobené volnými radikály.
- Snižují riziko výskytu rakoviny tlustého střeva a to především konzumace arašídového másla alespoň 2x týdně.
- Regulují krevní cukr. Mangan v arašídech pomáhá při absorpci vápníku, metabolismu tuků a uhlohydrátů a regulaci hladiny cukru v krvi.
- Pomáhají bojovat s depresí. Nízká hladina serotoninu vede k depresi. Tryptofan v arašídech zvyšuje uvolnění této chemické látky a pomáhá vám tak bojovat proti depresi.
- Arašídy jsou vynikajícím zdrojem biotinu. Biotin je technicky považován za součást komplexu vitaminu B, ale v minulosti se také nazýval vitamínem H. Předběžný výzkum naznačuje, že biotin by mohl být přínosný pro léčbu roztroušené sklerózy, diabetu a některých mozkových stavů.
- Arašídy mohou chránit před žlučovými kameny – žlučové kameny jsou malé částice, které se tvoří v žlučníku. Vědci zjistili, že konzumace ořechů – zejména arašídů – snižuje riziko žlučových kamenů o 25%. Není jasné, jaké živiny v arašídech pomáhají chránit váš žlučník, ale konzumace alespoň jedné porce podzemnice olejné denně je spojena se sníženým rizikem tvorby žlučového kamene.
- Arašídy obsahují měď. Měď je prvek, který je považován za nezbytnou mikroživinu. Přestože se často z pohledu stravy přehlíží, je nezbytná pro několik důležitých fyziologických procesů. Měď tvoří hlavně důležitou součást enzymů, které řídí produkci energie a nervovou aktivitu.
- Arašídy jsou dobrým zdrojem fosforu, minerálu, který hraje zásadní roli při růstu a udržování tělních tkání.
Výhody pro kůži
- Chrání kůži a to především vitamín E, který je v arašídech obsažený. Pomáhá udržovat integritu buněk sliznice a pokožky. To je chrání před volnými radikály, které způsobují velké škody.
- Protizánětlivé vlastnosti arašídů pomáhají zlepšovat některá kožní onemocnění, mezi něž patří psoriáza nebo ekzém. Mastné kyseliny snižují otoky a zarudnutí kůže. Vitamín E a zinek udržují kůži zářivou a bojují proti bakteriím. Bílkoviny podporují regeneraci.
- Jedním z velkých problémů souvisejících s procesem stárnutí jsou vrásky, změna barvy kůže a snížená elasticita. Arašídy obsahují významné množství vitamínu C, který podporuje tvorbu kolagenu, jež je pro kůži nezbytný.
- Beta karoten se v těle mění na vitamín A a ten pomáhá při růstu a obnově tělesných tkání. Omega 3 mastné kyseliny snižují záněty v těle, snižují riziko výskytu rakoviny kůže, zvláčňují a hydratují pokožku.
- Použití přírodního arašídového másla na obličej pomáhá odstraňovat nečistoty.
Výhody pro vlasy
- Arašídy obsahují živiny, které jsou přínosné pro udržení zdravých vlasů.
- Jsou zdrojem aminokyseliny, která podporuje zdravý růst vlasů.
- Vitamín E podporuje růst zdravých a pevných vlasů.