Problémy s trávením zná téměř každý z nás. Souhrnným označením pro řadu trávicích obtíží je tzv. dyspepsie, která zahrnuje mnoho z nich, například nadýmání, zácpu, pálení žáhy, bolesti břicha atd. Preventivním řešením však mohou být potraviny bohaté na trávicí enzymy, které usnadňují trávicí proces. Jaké to jsou?

Trávicí enzymy

Jedná se o skupinu enzymů, které si naše tělo vytváří, aby byl možný proces trávení, tedy rozklad různých složek potravy na jednodušší stavební celky. Většina trávicích enzymů se dá rozdělit do jedné ze čtyř kategorií, a to podle typu molekul, které rozkládají, na: proteázy (starají se o rozklad bílkovin na aminokyseliny), lipázy (rozklad tuků na mastné kyseliny), nukleázy (rozklad nukleových kyselin na nukleotidy) a různé amylázy, sacharózy, maltózy apod. (starají se o rozklad sacharidů). Zajímavé je, že se trávicí enzymy nachází v ústech (sliny), v žaludku a ve střevech.

Potraviny bohaté na enzymy

Existují potraviny, které obsahují důležité trávicí enzymy a dokáží podporovat správný chod trávicího systému. Jsou také prevencí problémů s trávicím systémem.

Banány

Banány obsahují dva trávicí enzymy, a to amylázu a maltázu, které pomáhají rozložit složité sacharidy (obsahují je především obiloviny) a snáze vstřebatelné cukry. Banány jsou také přínosné pro svou bohatou dávku draslíku a vlákniny, která napomáhá dobrému trávení.

Kefír

Kefír je kvašený mléčný nápoj, který se připravuje z kravského mléka, nejčastěji, a kefírového zrna. Kefírová zrna jsou kombinací bakterií a kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech. Díky nim se v mléku tvoří společenství mikroorganismů, které jsou pro člověka příznivé. Působí ve střevech a vytváří nepříznivé prostředí pro nejrůznější patogeny a tím je i vytěsňují. Kefír obsahuje trávicí enzymy lipázu, laktázu a proteázu, které pomáhají rozkládat tuky, laktózu a bílkoviny.

Avokádo

Nyní jedno z nejvíce fotografovaných druhů ovoce- avokádo. Ano, avokádo je ovoce, které se stalo mezi příznivci zdravého stravování nesmírně populární. Avokádo obsahuje trávicí enzym lipázu, která pomáhá při trávení tuků a také zmírňuje nepříjemné pocity po konzumaci velmi tučných jídel. Avokádo je pro celkové zdraví velmi přínosné, snižuje riziko vzniku zánětu a obsahuje samé zdravé tuky.

Ananas

Ananas obsahuje skupinu trávicích enzymů zvaných bromelain, které štěpí bílkoviny na “stavební kameny”. Tyto trávicí enzymy jsou citlivé na teplo, proto je ideální konzumovat ananas v syrovém stavu.

Mango

Dalším nesmírně populárním ovocem se i v našich končinách stalo mango. Pokud jste si zakoupili tvrdé mango, nechte ho na sluníčku pěkně dozrát. Vhodné mango ke konzumaci by mělo být měkké s výrazně žlutou dužinou. Mělo by mít jen sladkou chuť, ne trpkou. Mango obsahuje trávicí enzymy. Podobně jako banány obsahuje amylázu, která pomáhá rozkládat škroby.

Zázvor

Zázvor je velmi ceněný především jako úleva při nevolnostech a prevence chřipek i nachlazení. Obsahuje také enzym zvaný zingibain, který pomáhá zvýšit produkci trávicích enzymů v lidském těle. Zingibain pomáhá trávicímu traktu štěpit bílkoviny.