Čokoláda je jedním z nejkontroverznějších výrobků na světě. Někteří se domnívají, že je to nepřítel v boji proti obezitě a ničitel zubů, jiní považují čokoládu za posilující zdraví. Co je však pravda? Odpověď je jednoduchá, záleží na tom jaký druh čokolády konzumujeme. Pokud mluvíme o přínosech čokolády, máme na mysli čokoládu, která je vyrobena z kakaového prášku, kakaového másla a jen velmi malého množství cukru. Přítomnost kakaa určuje pozitivní přínosy čokolády, vybírejte pouze čokoládu s vysokým obsahem kakaa.
Proč tedy konzumovat malé množství tmavé čokolády?
- Theobromin v tmavé čokoládě stimuluje centrální nervový systém, protože uvolňuje adrenalin. Na druhé straně zvyšuje metabolismus těla, zejména pokud je smíchán s chilli a zeleným čajem.
- Tmavá čokoláda má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a to kvůli přítomnosti flavonoidů – přírodních antioxidantů, které lidské tělo nemůže samo o sobě syntetizovat. Čím je barva tmavší, tím více flavonoidů je přítomno v čokoládě. Kromě toho se má za to, že tyto antioxidanty mohou zpomalit proces stárnutí. Mírná, pravidelná konzumace tmavé čokolády posiluje krevní cévy, zlepšuje jejich výkon a zabraňuje tvorbě krevních sraženin. Antioxidanty v čokoládě mohou chránit krevní cévy před aterosklerózou, zabraňují infarktu, mrtvici a normalizují krevní tlak. Biologicky aktivní látky a užitečné flavonoidy obsažené v tmavé čokoládě zabraňují koagulaci krevních buněk – krevních destiček. Proto snižuje pravděpodobnost vzniku krevních sraženin v cévách.
- Theobromin také může snížit krevní tlak a to díky své schopnosti dilatovat krevní cévy. Je podobný kofeinu, ale na rozdíl od kofeinu nemá žádný účinek na centrální nervový systém.
- Tmavá čokoláda je bohatá na třísloviny, jež mají antimikrobiální vlastnosti, které zabraňují tvorbě plaku na zubech.
- Je také bohatá na fosfor, vápník a hořčík. Fosfor je nezbytný pro správné fungování mozku. Vápník je potřebný pro tvorbu kostí. Hořčík může okamžitě zlepšit náladu.
- Tmavá čokoláda obsahuje kyselinu stearovou, která má pozitivní účinek na cholesterol.
- Tmavá čokoláda s vysokým obsahem kakaového prášku je pro diabetiky přínosná kvůli své schopnosti snížit inzulinovou rezistenci.
- Tmavá čokoláda může chránit pokožku. Němečtí vědci prokázali, že flavonoidy v tmavé čokoládě absorbují ultrafialové světlo a zvyšují průtok krve do pokožky, zlepšují barvu pleti a její strukturu.
- Tmavá čokoláda snižuje stres. Když jsme ve stresu naše tělo uvolňuje kortizol, což vede k vyššímu vylučování inzulínu a tím k přejídání.
- Tmavá čokoláda pomáhá potlačit chuť k jídlu. Vědci na univerzitě v Kodani zjistili, že tmavá čokoláda pomohla zvýšit pocit plnosti.