Setkali jste se již s kešu jablkem, ze kterého vyrůstají kešu „ořechy“

S tímto plodem se pravděpodobně setkalo jen málo z nás, jedná se o kešu jablko, nepravý plod, který poskytuje tolik oblíbené kešu ořechy. Tušili jste, že kešu ořechy rostou takovýmto zvláštním způsobem?

Strom

Kešu ořechy plodí tropický strom ledvinovník západní (Anacardium occidentale), který dosahuje výšky až 12 metrů. Tento strom poskytuje tzv. jedlé nažky, které jsou známé především pod označením kešu ořechy. Tyto nažky se nachází na nepravém plodu, který se nazývá jako kešu jablko. Svým původem je tento strom ze severovýchodní Brazílie a od 16. století se rozšířil s portugalskými mořeplavci až do Mozambiku a pobřežních oblastí Indie. Později se však rozšířil do suchých tropických oblastí po celém světě. Pěstován je často na plantážích.

Využití

Hlavním důvodem pěstování ledvinovníku jsou chutné kešu ořechy, které se prodávají po celém světě. Své uplatnění však nachází také kešu jablka, ze kterých se vyrábí džem či kompoty. Z plodů se také lisuje šťáva, ze které se vyrábí alkoholické nápoje, víno, pálenka, ale také ocet. V Nigérii je například kešu jablko využíváno i při vaření. Ze dřeva stromu se vyrábí nábytek známý také jako bílý mahagon.

Kešu jablko

Kešu jablka se po sběru často nechávají ležet jen tak na zemi. Nedovážejí se do jiných zemí, jelikož jsou choulostivé na převoz. Kešu jablko mají velmi měkkou dužinu. Svou barvou je kešu jablko zpravidla oranžové, žluté či červené a podobně také dužina. Jeho tvar je spíše hruškovitý a „ořechy“ najdete na spodní straně plodu. Plod je bohatý na obsah vitamínů z řady B (B1, B2, B3), železo a vápník. Obsahuje také hojnou dávku vitamínu C. Chutí je kešu jablko sladké s nakyslým ocáskem. Obsahuje také velkou dávku tříslovin a chutná trochu jako nezralý banán či plané trnky. Zpracování kešu ořechů není snadné, jelikož jsou uzavřeny v dvouvrstvé skořápce.

Kešu ořechy

Jeden vzrostlý ledvinovník za rok vyprodukuje 40-50 kg kešu ořechů. V roce 2016 činila světová produkce kešu ořechů téměř 5 milionů tun, přičemž zemí s nejvyšší produkcí kešu byl Vietnam. Velkým vývozcem kešu ořechů jsou i mnohé africké země. Kešu oříšky jsou navíc skryty v tlusté skořápce, která je přirostlá na kešu jablku. Kešu ořechy jsou velmi chutné a zdraví nesmírně přínosné. Obsahují omega- 3 mastné kyseliny, jsou skvělým zdrojem hořčíku a mnoha antioxidantů. Mají vliv na nervovou soustavu, kardiovaskulární zdraví, snižují hladinu cholesterolu, podporují regeneraci organismu, zlepšují paměť a myšlení. Doporučujeme konzumovat spíše kešu ořechy nesolené a vyhnout se zbytečné konzumaci soli.

POZOR: Při konzumaci plodů či kešu oříšků může docházet ke zdravotním potížím. Nadměrná konzumace kešu oříšků může vyvolat alergické reakce a kešu jablka obsahují kardol a taniny, které mohou být při zvýšené konzumaci rizikové.

Barbora Brodacká

Mezi mé koníčky patří zdravé vaření a sport. Ráda žiji zdravě a o svoje zkušenosti a znalosti se s vámi dělím na tomto webu. Snad vám moje články pomohou a dozvíte se něco nového! :-)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X