Trávíte rádi jedinečné chvíle klidu u šálku zeleného či jiného čaje? Pak si nenechejte ujít několik zajímavostí, které k zelenému i ostatním čajům patří.
Čajový mistr pozná mnohé
Odborník na čaje dokáže rozpoznat z ochutnávky tohoto lahodného nápoje mnoho věcí. Kromě samotného druhu čaje dokážou odhalit skuteční čajoví mistři například konkrétní lokalitu, ze které zelený nebo jiný čaj pochází, nadmořskou výšku, ve které jsou umístěny plantáže čajovníkových rostlin a v neposlední řadě také světovou stranu, na které jsou plantáže a rostliny čajovníku umístěny.
Čajovník čínský na mnoho způsobů
Specializované prodejny čajů v dnešní době nabízí celou řadu čajů. Dalo by se tedy předpokládat, že existuje obrovské množství rostlin čajovníků. Ve skutečnosti je však většina běžně prodávaných čajů vyráběna z pouze jedné konkrétní rostliny, totiž z čajovníku čínského. Další odlišnosti jednotlivých čajů pak vznikají především místem, kde se čajovník pěstuje, způsobem jeho pěstování a hlavně technologickým procesem zpracování čajovníkových listů, ze kterých se nápoj připravuje.
Zaměstnanci plantáží mají svoje předpisy
Každý pěstitel čajovníků si dává velmi záležet na péči o své plantáže a následné sklizni. Z tohoto důvodu musí česači listů, dělníci zpracovávající čajové lístky a další pracovníci pečlivě dodržovat hygienická pravidla. Při výrobě čajů je obvykle zakázáno používat jakékoliv deodoranty a parfémy.
Kde roste čajovník čínský
Čajovník čínský je velmi nenáročná rostlina, která dokáže přežít i ve velmi náročných podmínkách. Díky tomu mohou čajové plantáže existovat v celé řadě zemí s odlišnými pěstitelskými podmínkami. Čajovník je možné pěstovat jak v hornatých krajích, tak v úrodných nížinách.
Kdy se čaj sklízí
Ke sklizni čajovníkových lístků obvykle dochází několikrát ročně. Vždy ale záleží na lokalitě, ve které je pěstován a na způsobu dalšího zpracování čajovníkových lístků.
Kdo vládne pitnému režimu?
Na žebříčku nejčastěji pitého nápoje obsazuje první pozici samozřejmě voda. Hned druhou stříbrnou pozici však obsazuje čaj. Tomuto faktu samozřejmě přispívá velká oblíbenost konzumace čajů v nejlidnatějších zemích světa, tedy zejména v Číně a Indii.
Zelený čaj k netypickému jídlu
Na popíjení zeleného čaje v průběhu celého dne nebo na podávání čaje během společenských a významných schůzek asi nenajdeme nic originálního. Pro běžného obyvatele Evropy je však obvykle naprosto nemyslitelné, že by čajem zapil například pokrm z mořských plodů nebo ryb. Mnoho z nás k těmto pokrmům preferuje konzumaci vína nebo piva. Například v Japonsku je však zcela běžné, že se při mnoha pro nás neobvyklých příležitostech popíjí právě zelený čaj.
Čajové lístky jinak, než ve formě nápoje
Čajové lístky nemusí být vždy využity pouze pro výrobu nápoje. Existuje celá řada dalších způsobů, jak lístky čajovníku využít:
- Po smíchání čajových lístků s vlhkým listím můžete odpudit komáry a další dotěrný hmyz.
- Zelený čaj lze rovněž použít také v domácí kosmetice nebo jako způsob, jak se jednoduše zbavit zápachu nohou. Stačí si jím své nohy omýt.
- Čaj se také v mnoha zemích používá například při mytí podlah a dalších ploch.
- Chuť čaje také dokáže výborně doplnit mnohé pokrmy. Práškový zelený čaj (matcha) můžete najít jako ingredienci mnoha zajímavých receptů.
Čaj patří do kompostu
Vylouhovaný čaj je vynikající přírodní hnojivo. Je tedy dobré ho po použití nevyhazovat na smetiště, ale raději do kompostu. Tento fakt platí nejen pro zelený čaj, ale také pro všechny druhy dalších čajů.
Čajové sáčky válcují sypaný čaj
Čaj v sáčku má poměrně krátkou historii. Sáčky se začaly používat teprve na začátku 19. Století. Jejich původním účelem byl jednodušší převoz vzorků čaje z Indie do Ameriky. Tento způsob porcování čaje se však posléze velmi rychle ujal a v současné době se po celém světě připravuje čaj z 90 % právě ze sáčku.
Tip: Navštivte náš magazín o zvířatech.