Okurka je osvěžujícím doplňkem stravy a ačkoliv pochází z Asie, dnes je neodmyslitelnou součástí většiny českých zahrádek. Obsahuje vápník a draslík. Stravitelnost a biologická hodnota okurkového salátu závisí na správné úpravě. Okurky kupujeme pokud možno čerstvě natrhané, nezvadlé, ne duté, přednost dáváme pevným štíhlým plodům. Okurky, které za teplého počasí nebyly přikryty listy, hořknou. Proto než okurku loupeme, zkusíme na odkrojené špičce u stopky, není-li hořká. Okurky k nakládání vybíráme tvrdé, malé, štíhlé, s drsným povrchem. Okurky musí být čerstvě sklizené, zdravé, nepřezrálé, dobře vyvinuté a nepoškozené.

Sdílejte svým přátelům:

Barbora Brodacká

Barbora Brodacká

Mezi mé koníčky patří zdravé vaření a sport. Ráda žiji zdravě a o svoje zkušenosti a znalosti se s vámi dělím na tomto webu. Snad vám moje články pomohou a dozvíte se něco nového! :-)