Fandíte zdravému životnímu stylu? Pak jistě víte, že bez dostatku živin, vitamínů a minerálů nemůže lidské tělo dobře fungovat. Absence důležitých látek se negativně podepisuje na základních procesech a to je už jen kousek ke zdravotním komplikacím. Proč je vitamin B12 tak důležitý a jak jej doplňovat?
Co je to kobalamin
Kobalamin (neboli vitamin B12) patří do skupiny “béčkových” vitamínů, které se podílejí na správném fungování metabolismu. Je nezbytný pro tvorbu krve a správnou funkci nervového systému, zajišťuje duševní svěžest a sílu pro odolávání stresu. Ruku k dílu přikládá i během syntézy DNA.
Vitamín B12 se považuje za druhotný a často se podceňuje, jeho nedostatek můžete ale pocítit na více frontách. Některé komplikace se projeví až po pěti letech, jiné pocítíte ve chvíli, kdy se vyčerpají zásoby uložené v játrech a svalech.
Otestujte se
Chcete vědět, jestli přijímáte dostatek vitamínu B12 ve stravě? Projděte si následující otázky a pokuste se na ně odpovědět:
- Trpíte neustálým pocitem únavy a ztráty energie?
- Brní vás končetiny?
- Máte trávící potíže nebo trpíte nechutenstvím?
- Jste čas od času zmatení, malátní nebo máte závratě?
- Máte poslední dobou nižší práh citlivosti na bolest?
- Zhoršuje se vám paměť?
- Dělají se vám mžitky před očima nebo vidíte přeludy?
- Pozorujete na sobě počáteční příznaky deprese?
Pokud převažují kladné odpovědi, pravděpodobně přijímáte málo kobalaminu. Jak jej tedy doplnit?
Proč máme málo vitaminu B12
S vitamínem B12 je potíž. Nejčastěji se o něm mluví v souvislosti s vegany, kteří nemají možnost, jak ho do těla dostat. Ani u lidí, kteří si dopřávají rostlinnou i živočišnou stravu, ale není situace o moc příznivější. Vytváří ho totiž bakterie. Lidé i zvířata je mají přímo v těle, ale člověk ne v místě trávicí soustavy, kde by se látky snadno vstřebaly do těla. Proto je nutné přijmout vitamín ústně v podobě potravin s jeho vysokým obsahem nebo pomocí doplňků stravy.
Do jisté míry může za tento stav změna v zemědělství. Zhruba před sto lety nastala éra moderního hospodářství, začaly se používat pesticidy a umělá hnojiva. To vedlo k vyčerpání půdy i omezení množství těch správných bakterií.
Jak získat kobalamin
Získat vitamín B12 z běžné stravy je poměrně těžké, u veganů téměř nemožné. V rostlinné stravě se tento prvek skoro nevyskytuje, výjimku tvoří jen chlorella a spirulina. Není ale možné spořádat jich tolik, abyste dohnali doporučenou denní dávku, která činí 2,4 mcg (u těhotných a kojících žen je to až 2,8 mcg).
V případě tohoto vitamínu se nemusíte bát doplňků stravy. Správné dávkování není žádná věda a ani příjem většího množství zdraví neohrozí. B12 je totiž velmi dobře rozpustný ve vodě a tělo ho vstřebá jen tolik, kolik potřebuje a zbytek se vyloučí s močí. Předávkování tímto vitamínem je tak prakticky nemožné.
Vyjma doplňků stravy, které jsou sice neškodné, ale dělají díru v rozpočtu, se můžete pokusit získat B12 ze stravy. Možností je bohužel málo. Zařaďte do svého jídelníčku hovězí játra a ledvinky, štiky, tuňáky, sledě a sardinky, makrely, králíky, vejce a cottage sýr. Množství není závratné, ale všechno se počítá.
B12 v těhotenství
Vitamín B12 má spoustu pozitivních účinků na fungování lidského těla. Předchází anémii a srdečním chorobám, snižuje riziko depresí, zbystřuje kognitivní funkce a podporuje činnost mozku a zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů. Pokud jste v očekávání, zpozorněte. B12 totiž výrazně eliminuje riziko vzniku vrozených vad jako jsou defekty neurální trubice (předchůdce centrálního nervového systému) nebo ranné komplikace během těhotenství.
Podívejte se také na potraviny, kterým byste se v těhotenství měli vyhnout a zjistěte proč.
Zdroj: lifehack.org