Chytáte bronz? Chcete, aby vám opálení dlouho vydrželo? Přinášíme vám čerstvé tipy na potraviny, díky kterým si vaše pokožka uchová bronzový nádech déle. vyzkoušejte přírodní tipy na ještě lepší opálení a užívejte si léto plnými doušky!
Základem je beta karoten
Všimli jste si, že s příchodem teplých dní se v obchodech a lékárnách vyrojila nabídka potravinových doplňků obsahujících beta karoten? Tato látka totiž přímo ovlivňuje schopnost vaší pokožky na slunci přirozeně zhnědnout a opálení si udržet. Pokud se chcete urychlit efekt hnědnutí kůže, beta karoten si určitě dejte. Nemusíte ale rozhodně sahat po tabletách, jeho bohaté a stejně efektivní zdroje najdete i v přírodě.
Příroda sama nám nabízí vždy potraviny, které jsou pro dané období roku nejvhodnější. Během léta je tedy nabídka ovoce i zeleniny s vysokým obsahem beta karotenu opravdu pestrá. Bezpečně je poznáte podle zářivě oranžové a červené barvy: meruňky, třešně, rybíz, maliny, vodní meloun, ale i dýně nebo mrkev.
Zdravé opálení má svá pravidla, která se vyplatí dodržet, pokud se chcete vyhnout nepříjemnému spálení, stárnutí pokožky a dalším dopadům na vaše zdraví. Přečtěte si tipy jak chytat bronz bezpečně.
A které další potraviny vaše opálení podpoří díky obsahu dalších prospěšných látek?
Rajčata s lykopenem
V letních měsících se přímo nabízejí nejrůznější zeleninové saláty a rajčata v nich hrají hlavní roli. Jejich jasně červená barva na první pohled hlásí vysoký obsah beta karotenu a kromě něj obsahují i vitamín C nebo lykopen. Ten funguje jako velmi účinný fotoprotektivní antioxidant, který udržuje vaši pokožku zářivou a lesklou.
Červené víno
Určitě už jste slyšeli o zdravotních přínosech červeného vína pro vaše cévy. Ale věděli jste, že je dobré také pro vaši krásu? Červené víno totiž obsahuje polyfenoly, které jsou skvělými bojovníky s předčasným stárnutím pleti. A jelikož sluneční paprsky tento proces naopak urychlují, dopřát si deci červeného může být v tomto ohledu více než žádoucí.
Špenát a beta karoten
Přestože se nejedná o červenou ani oranžovou zeleninu, málokdo ví, že také listový špenát obsahuje vysoké množství provitaminu A. Pokud to jde, volte čerstvou variantu, která vám dodá také vysoké množství minerálů a vlákniny. Oblíbený baby špenát je skvělý do salátů nebo třeba k těstovinám či nokům. Špenát je navíc velmi dietní– 100 g syrových lístků obsahuje pouze 25 kcal, 3g sacharidů, 2 g bílkovin a 0 g tuku.
Tropické ovoce proti volným radikálům
Kupujete pomeranče a kiwi především v zimním období? Pak vězte, že jejich konzumace během léta má své opodstatnění. Tropické ovoce totiž obsahuje vysoké množství vitamínu C v jeho přirozené formě. Vitamín C je skvělým bojovníkem proti působení volných radikálů, které způsobují stárnutí kožních buněk. A jelikož s odumřelou kůží ztrácíte také své opálení, snažte se vhodnou stravou předčasnému stárnutí pleti zamezit.
Dejte si rybu nejen u moře
Další skvělou potravinou, kterou nám příroda nabízí přímo tam, kde je potřeba, jsou mořské ryby. Pokud nemáte v plánu dovolenou u moře, dopřejte si čerstvou rybu i doma. Ryby obsahují omega 3 mastné kyseliny, které mimo značného přínosu pro vaše srdce a cévy také pomáhají pokožce k delšímu efektu opálení. Jak? Zlepšují pružnost buněčných membrán a vyrovnávají hladinu hormonů zodpovědných za hydrataci organismu. Pokud na rybu zrovna nemáte chuť, můžete si dopřát také alternativní zdroje zdravých tuků, ať už panenský olivový olej nebo veškeré druhy ořechů a semínek.
Přečtěte si, proč jsou omega 3 mastné kyseliny pro naše tělo tak důležité a z jakých zdrojů je mohou čerpat vegetariáni a vegani.
Zdroj: samsarahealthyholidays.com